След среща с министър-председателя Бойко Борисов представителите на автобусните превозвачи решиха да преустановят протестните си действия, но запазват готовност за протест, ако не бъде изпълнено обещанието на премиера за изтегляне на Законопроекта за Българска автомобилна камара (БАК).

Междувременно, десетки автобуси потеглиха от различни градове в страната, за да се включат в протеста в София, организиран от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Националната сдружение на автобусните превозвачи, Националния съюз на превозвачите и Корпорацията на автомобилните превозвачи. Протестът беше подкрепен и от товарните превозвачи, както и от трите национално представителни работодателски организации АИКБ, БСК и БТПП. Над 700 автобуса днес бяха разположени по продължението на бул. "Цариградско шосе" от страната на хотел "Плиска" до разклона за ж.к. "Дружба". Други пътни камиони бяха разположени преди разклона за ж.к. "Дружба" покрай двореца "Врана" и по автомагистрала Тракия до комплекс "Черната котка".

До протеста се стигна, след като внесеният от група народни представители Законопроект за БАК не беше оттеглен, въпреки настоятелното искане на браншовите организации. Според тях, законопроектът е лобистки и прехвърля управлението на автомобилния сектор в ръцете на няколко души с интереси в транспортния бизнес.

Законопроектът регламентира създаването на неправителствена организация (Българска автомобилна камара - БАК) с изключителни държавни функции, вкл. издаване, спиране и отнемане на лицензи за упражняване на дейност, изпълнявани понастоящем от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предвижда се членството в БАК да бъде задължително, в противоречие с конституционно гарантираната свобода на сдружаване.

Като цяло, предложеният законопроект:

  • Влиза в драстични противоречия с Конституцията, Закона за защита на конкуренцията, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и други принципи и норми на националното и международното законодателство;
  • Създава предпоставки за нелоялна конкуренция, картелиране на пазара от крупните превозвачи и изтласкване на малките и средните предприятия;
  • Възпроизвежда основните слабости на съществуващи модели на „квази саморегулиране“, срещу които не действат ефективни механизми за противодействие – нито от страна на държавата, нито от страна на членската маса.

На днешната среща при премиера Борисов представителите на автобусните превозвачи аргументираха искането си за оттегляне на законопроекта, като изрично подчертаха, че не са против обединението в бранша, но категорично не приемат това да стане по предложения чрез законопроекта начин. „Това е по същество приватизация на корупцията – съществуващите некоректни практики ще се прехвърлят от държавната администрация към един частен субект, върху който нито държавата, нито задължително членуващите в него превозвачи ще имат възможности за въздействие и контрол“, категорични са браншовиците.

Договорил съм се с колегите, някои от нещата, които считам за нередни, да се поправят. В този законопроект, с който бях запознат, целта и мотивите бяха само едни – браншът да има камара, която във вид на неправителствена организация да съдейства, да дава предложения. Сега разбирам, че има детайли, които притесняват бранша и най-малко бих ги приел“, посочи от своя страна премиерът и допълни: „Разпоредил съм на Станислав Иванов да изтегли законопроекта за Българска автомобилна камара“.

Борисов поиска заинтересованите страни да седнат в спокойна обстановка и да обсъдят проблемите, така че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран.

"Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват", коментира премиерът и посочи, че е изключително недоволен, че според предложенията в законопроекта Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас. "Не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават там", коментира Борисов.

Прочетено: 2849