Изявени специалисти от практиката ще могат да преподават в университетите след решение на съответния факултетен съвет. При студенти, обучаващи се за бакалавър, лекциите могат да са до 10% от общия хорариум на учебните часове от учебния план, а за магистри - до 20 на сто. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

В момента вузовете могат да привличат учени и преподаватели от страната и чужбина - с решение на факултетния съвет, за определен срок от време и в качеството им на гост-преподаватели. Това става без конкурс, като отношенията на гост-преподавателя с висшето училище се уреждат с договор за срок не повече от 1 г., който може да бъде подновяван. Могат да канят и нехабилитирани лица, но това са по-скоро изключения, и за да споделят опит, а не за да преподават.

"Към момента механизмите за привличането им (на специалисти от практиката - бел.ред.) не са достатъчно дефинирани на законово равнище", признават вносителите в своите мотиви. Според предложените от тях поправки университетите ще имат правото да привличат изявени специалисти от практиката с решения на съответния факултетен съвет "при условия и по ред, определени в правилника за дейността" на висшето училище. Така всеки вуз ще може да провежда целенасочена политика по привличане на подобни хора, надяват се вносителите.

УЧАСТИЕ

Поправките дават възможност представители на работодателите да могат да дават предложения за обновяването на учебните програми, както и да се включват в състава на комисиите, които провеждат държавните зрелостни изпити или защитата на дипломните работи на завършващите студенти. Друга новост е и че утвърдени специалисти от бизнеса ще могат да бъдат включвани в постоянните комисии на Националната агенция по оценяване и акредитация.

 

Прочетено: 1725