Само една национално представителна организация не подкрепи в НСТС проекта на държавния бюджет за 2019 г. Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) получи подкрепа от три организации, а четири не го подкрепиха.

Бюджетът на НЗОК беше подкрепен от пет организации и отхвърлен от две, каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на Съвета Валери Симеонов. На заседанието бяха обсъдени проектобюджетите за 2019 г. на държавата, на ДОО и на НЗОК.

Работодателите не подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход,

което според тях е станало без консултации и оценка на въздействието, каза заместник -председателят на БСК Димитър Бранков. „За ръста на минималната работна заплата няма разчети и предложеното увеличение не съответства на производителността на труда и разходите за труд, като се основава на ръста на разходите в бюджетната сфера“, каза още той. Според бизнеса минималната заплата трябва да се определя въз основа на механизъм.

АИКБ не подкрепя бюджетния дефицит, заложен в държавния бюджет. От организацията изразиха подкрепа към бюджета на НЗОК, като се надяват, че през бюджетния модел, чрез увеличаване на контрола в системата, да има подобряване на начина на лечение и качеството на здравните услуги.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни позицията на синдиката по бюджета, че това е най-добрият в управлението на Борисов

Той отбеляза, че заложените приходи от 4,6 млрд. лв повече биха гарантирали изсветляване на икономиката. По отношение на разходите за персонал, които са с 830 млн. лв. повече, Димитров изтъкна, че това е най-голямото увеличение, но добави, че за постигане на 60% средноевропейски доходи при стандартна покупателна способност, до 2022 г. увеличението на разходите трябва да е 12-14%, което е и предпоставка в контекста на членството ни ЕRMII и Еврозоната.

По бюджета на ДОО, Димитров коментира, че заложеното увеличаване на приходите и намаляване на разходите стабилизира пенсионната система. По думите му, за да няма таван на пенсиите, трябва да е много по-висок максималният осигурителен доход.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ изрази недоволство от намаляване на преразпределителната функция на държавния бюджет

и изтъкна, че сегашните протести са и заради липса на средства, а те се набавят с увеличаването на дела на тази функция през държавата. Тя определи като „празни приказки“ твърденията на ръководството на КPИБ, че хората с високи доходи заради увеличаването на максималния осигурителен доход ще отидат в Сърбия и Македония, като се позова на тенденцията те да заминават главно в Западна Европа. Григорова изтъкна липсата на разчети върху бюджета и хората от промяната в медицинската експертиза. Тя посочи още, че с около 15 млн. лв. намаляват парите за социално включване.

Григорова поиска да се въведе необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане и съобщи, че синдикатът е разработил два модела за тези мерки, които в края на месеца ще бъдат представени. За ДОО Григорова препоръча да има по-иновативни мерки за намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. По отношение на бюджета на НЗОК тя съобщи, че с преминаването на Фонда за лечение на деца в чужбина към Касата бюджетът ще е 12 млн. лв. при 20,5 млн. лв., харчени в предходна година. Тя допълни, че не се предвижда еднократна помощ, за да се издържат децата в чужбина при лечението им при прехвърлянето на фонда към касата.

В отговор на въпрос вицепремиерът

Валери Симеонов каза, че няма да се оттегли от бъдещото председателстване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Този съвет в момента се ръководи от Бисер Петков, напомни Симеонов и допълни, че е присъствал на заседанията, когато е било необходимо. По думите му майките на деца с увреждания не са негови членове за разлика от национално представителните организации на хората с увреждания, с които година и половина не е имал проблеми.

Прочетено: 4317