Идеята за Headstarter идва, защото осезаемо се усеща липсата от нещо подобно. След неуспешния опит на учениците от СМГ Надежда и Алекс да си намерят работа през ваканцията, двамата решават да се заемат с отговорната задача да променят това и да помогнат на съучениците си.

Всичко започва с включването им в началото на учебната година в програмата Teenovator, чиято цел е създаването на стартъп клубове в българските училища. В началото идеята е много всеобхватна, но с помощта на още приятели - Радостина и Рангел, успява да се събере в конкретна рамка и зазвучава съвсем реалистично. С помощта на екипа на Teenovator сайтът headstarter.eu успява да стартира през месец май и сега в него фигурират няколко различни предложения за стажове.

 

Един по-различен ъгъл

"Teenovator и менторите от програмата ни напътстваха през цялата година и ни дадоха много ценни съвети, които ни помагат и сега. Те ни предложиха един нов поглед, който излиза от теорията, която учим в училище, и ни хвърлиха направо в практиката. В началото никой от нас си нямаше представа какво е това "стартъп", а пък думата "бизнес" свързвахме с костюмари с куфарчета. Сега четем статии и следим бизнес новините", разказва Надежда Цачева пред "Капитал". 

Разбира се, да създадеш собствена платформа си е голямо предизвикателство, особено когато си все още 11 клас. На учениците им се налага сами да направят всичко по сайта - дизайн, бекенд, база данни и др., като в същото време търсят партньори и полагат усилия да запазят отличния си успех в училище. В крайна сметка успяват и резултатът е налице.

Няколко работодателски организации, както и отделни фирми проявяват интерес и им оказват нужната подкрепа. БСК, БАУХ и БЕСКО са партньори по програмата, а с бизнеса младежите комуникират главно чрез социалната платформа LinkedIn. Благодарение на нея се свързват директно с рекрутъри и специалисти по човешки ресурси, както и с работодателски организации.

Поглед напред

Екипът има много планове за бъдеща разработка. Един от тях е добавянето на тест за подбор на кадри преди интервюто, както и видеа с теоретична част от стажовете и практиките. Голямото предстоящо събитие обаче е националното състезание, където всички стартъп проекти от клубовете на Teenovator се презентират пред жури и инвеститори. То ще се проведе в края на годината, като най-добрият отбор от България участва в международно състезание и има възможността да спечели стипендии в Watson University, в американския щат Колорадо. 

Надежда разказва, че екипът ѝ се готви отсега за значимия ден и се надява, че ще спечели. Нейните планове например са да замине да учи в чужбина, но после да се върне в България.

Прочетено: 4980