Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за догодина и на здравната каса и на НОИ.

С проекта на бюджет на общественото осигуряване се предвижда актуализация на пенсиите с 6.7 на сто през юли и запазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничен.

Финансовата рамка за догодина предвижда и ръст на доходите. Прогнозата за размера на средната работна заплата е 1500 лева през 2012 година.

Прогнозата на Министерството на финансите за минималната работна заплата. Догодина ще е 610 лева.

Бизнесът отново се обяви против увеличаването на минималната работна заплата.

За това реалистичен ли е бюджетът в студиото на "Тази сутрин" коментираха заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и Любослав Костов от КНСБ.

"Бюджетът е консервативен, което има своите достойнства, но също така има притеснителни неща от гледна точка на данъчната система и намаляващата преразпределителна роля на държавата", смята Любослав Костов от КНСБ. "Държавата ще харчи по-малко пари като процент от БВП, което ние смитаме за грешно в условията на забавяща се икономика и необходимост от засилване на вътрешното потребление", отбеляза експертът от синдикатите. Любослав Костов определи като положително отделянето на 950 милиона лева за ръст на заплатите на педагогическия персонал и бюджетната сфера, но не е сигурен дали ще бъдат достатъчни, защото имаме 10% ръст на разходите за персонал, а не конкретно на работната заплата.

Повече пари за образованието се отчитат като плюс и от Българската стопанска камара. "Ние изказвахме своето одобрение за бюджета, който е балансиран и в средносрочен план се предвижда влизането ни в "чакалнята за еврото", заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Бранков обаче изрази своята тревога, че предвидените средства за бюджетната сфера ще изпреварят темпа на компенсиране в частния сектори и ще предизвикат изостряне на проблемите с дефицита на работна ръка.

Прочетено: 2737