Туризмът започва да избира нови маршрути. Кои са най-новите видове туризъм през ХХІ век и кой застана в подкрепа на родния туризъм по време на криза. 

Туристическият сектор беше от най-силно ударените от мерките за ограничаване на пандемията. Бяха анулирани много резервации, а в България близо половината служители в бранша бяха освободени още в началото на кризата. С постепенното отпадане на изискванията за изолация обаче интересът към туристическите услуги се завръща и именно новите дигитални технологии са тези, които могат най-много да спомогнат за бързото възстановяване на сектора.

Свилен Петков, основател на туристическата онлайн платформа Luxury Discounts, иновативна платформа за бързи сделки за хотели с най-добри цени, коментира в "Нашият ден". 

"Има много разновидности на туризма в днешно време. Сред тях са атомен туризъм, екотуризъм в малко по-нов вид, има винен туризъм, дентален туризъм, космически туризъм дори има... 

Има и т.нар. "виртуален туризъм". Става въпрос за виртуални обиколки и симулации на различни места чрез видеоклипове, дори и технологии за виртуална реалност. Очаква се с развитието на новите технологии и изобретяване на нови устройства виртуалният туризъм тепърва да се развива. Разбира се, този туризъм е подходящ за специфична аудитория."

Масовият туризъм сякаш отстъпва на нещо друго

"Туризмът се промени покрай пандемията. Проблемът в началото на пандемията беше, че всички продукции и резервации бяха отменяни или анулирани, което нанесе голям удар върху сектора. Мога да дам за пример една наша кампания, която се казва "Почивка в България". Там предлагахме ваучери с дългосрочен срок на ползване. Закупувате ги сега и ги ползвате, когато условията позволяват. Много известни и влиятелни личности подкрепиха кампанията, което подкрепи вътрешния пазар."

Свилен Петков е оптимист и вярва, че България е тръгнала по правилния път в областта на туризма.

Прочетено: 1154