Проучване на Европейската комисия потвърди, че едни и същи стоки имат различно качество в отделните страни от съюза. Изследвани са 20 продукта (виж карето), като при 10 от тях са открити вкусови разлики. Различията се забелязват ясно там, където съществуват големи разлики в състава на храните и напитките. Резултатите са от втората част на сравняването на качеството на хранителни продукти в ЕС, предлагани на пазара под една и съща марка на различни пазари. Проучването е проведено от Съвместния изследователски център (СИЦ) - вътрешната научна служба на Европейската комисия, предоставяща независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.

Първата част на проучването беше публикувана през юни 2019 г. и беше фокусирана върху разликите в състава на хранителните продукти в отделните европейски държави. Проверката установи различия в съставките за около една трета от изпитваните храни, които не се видими от информацията върху опаковката, а се отнасят до съставките. Целта на втората част на проучването е да се установи дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.

Потребителите определят вкуса, безопасността, удобството и производствения процес (например органични практики, хуманно отношение към животните и др.) като важни фактори за качеството на храната. Повече от четири на всеки десет анкетирани участващи през 2020 г. в проучване на Eurobarometer, твърдят, че вкусът (45%) е най-важният фактор при закупуването на храна, последван от безопасността на храните (42%) и разходите (40%).

Изводи

Във второто европейско проучване са включени 20 продукта, закупени от 5-10 държави членки на съюза, включително и България. Пробите са взети през септември 2020 г., а тестването е започнало на 12 октомври и е продължило до края на ноември 2020 г.

За 10 от 20-те оценени хранителни продукта са открити забележими вкусови различия на националните версии на един и същ продукт. Изследването обяснява този резултат с по-големите разлики в състава им - например съдържание на портокалов сок в оранжада, на прасковен сок в студен чай, на кафе в горещата разтворима напитка, на мазнини в майонеза, на захар в зърнени закуски, на сол в крема сиренето. В същото време по-малки разлики в съдържанието водят по-рядко до значителни разминавания във вкуса - например мазнини в картофените чипсове или какао в млечна напитка на прах.

Докладът показва, че някои от проверените стоки в България са с различно съотношение на влаганите съставки, както и че се използва например фруктоза вместо захар. В газирани напитки, продавани в страната, се влага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа тази съставка липсва. Установени са и разлики в проверена марка кафе, като в България продаваното изделие при варене отделя повече пяна.

Тъй като изпитващите са специално обучени за такива изследвания, е вероятно обикновеният потребител да не улавя непременно същите разлики, правят уговорка от ЕК. Дали разликите могат да бъдат установени от експертите, зависи не само от това доколко различията в състава са големи или малки, но и от видовете използвани съставки. Например може да се открие разлика между различните синтетични подсладители в оранжадата, докато различните естествени подсладители в газираните безалкохолни напитки не са усетени. Освен разликите в рецептите други фактори също могат да повлияят върху вкусовите характеристики на храните (например хрупкавост). В същото време проучването отбелязва, че потребителите не формират решението си да закупят даден продукт само върху сетивното преживяване, а могат да бъдат повлияни и от други фактори - например цени.

Експертите правят също уговорката, че качествата на суровините, както и производствените процеси - особено ако се извършват в различни заводи с различно оборудване - не може да се контролират до такава степен, че да се произвеждат само еднородни продукти. Изследването завършва с условието, че резултатите са получени от сравнително малък брой проби и следователно не трябва да се обобщава.

Второто европейско проучване е част от инвестиция в размер на близо 5 млн. евро от бюджета на ЕС за повишаване на знанията по въпроси, свързани с разликите в качеството, и за подпомагане на дейности за изграждане на капацитет на органите за защита на потребителите и сдруженията в целия Евросъюз.

Изследваните продуктиПроучването обхваща Coca-Cola Original Taste, зърнени закуски Kellogg's Special K Classic/Original, натурална Danone Activia, млечен десерт Kinder Pingui, бира Desperados, чипс Lay's Potato Chips Salted/Nature, пудинг Dr Oetker/Cameo Pudding Powder Chocolate, студен чай Lipton Lemon, Fanta портокал, бисквити Milka Choco, рибни пръчици Findus/Iglo Fish Fingers Alaskan Pollock, шоколад Milka Whole Hazelnuts, напитка Freeway портокал, адаптирано мляко за бебета Nestlé NAN Optipro 2, студен чай Fuze Tea Peach Hibiscus, зърнени закуски Nestlé Nesquik, майонеза Heinz Mayonnaise Seriously Good, Pepsi Cola, разтворимо кафе Jacobs Original/Classic 3 in 1, крема сирене Philadelphia Cream Cheese Original Направеното досега· През септември 2017 г. ЕК публикува конкретни насоки за прилагането на законодателството на ЕС в областта на храните и защитата на потребителите във връзка с разликите в качеството на продуктите.
· През април 2018 г. Комисията предложи да се измени Директивата за нелоялните търговски практики, за да се изясни кога разликите в качеството на продуктите са заблуждаваща практика. Изменената директива ще се прилага в целия ЕС от 28 май 2022 г.
· През юни 2019 г. Съвместният изследователски център публикува първата част от сравнение на характеристиките, свързани с качеството на хранителните продукти, което показа, че някои продукти са с еднаква или сходна марка, но с различни съставки.

Проучване на Европейската комисия потвърди, че едни и същи стоки имат различно качество в отделните страни от съюза. Изследвани са 20 продукта (виж карето), като при 10 от тях са открити вкусови разлики. Различията се забелязват ясно там, където съществуват големи разлики в състава на храните и напитките. Резултатите са от втората част на сравняването на качеството на хранителни продукти в ЕС, предлагани на пазара под една и съща марка на различни пазари. Проучването е проведено от Съвместния изследователски център (СИЦ) - вътрешната научна служба на Европейската комисия, предоставяща независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.

Първата част на проучването беше публикувана през юни 2019 г. и беше фокусирана върху разликите в състава на хранителните продукти в отделните европейски държави. Проверката установи различия в съставките за около една трета от изпитваните храни, които не се видими от информацията върху опаковката, а се отнасят до съставките. Целта на втората част на проучването е да се установи дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.

Прочетено: 3998