Подкрепата на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) в България представлява 1,43% от БВП на страната, с което се нареждаме на 3-то място сред държавите членки на ЕС.

През 2021 г. ЕИБ е предоставила заеми, гаранции и ангажименти за дялово участие за финансиране на различни проекти в България в размер на 948 млн. евро, а общият размер на финансирането отбеляза ръст от 114 % спрямо 2020 г. 176 млн. евро е стойността на заемите от ЕИБ за България, предназначени за устойчива инфраструктура, за зелено развитие на градовете и за стопански субекти. Още 772 млн. евро са насочени от Европейския инвестиционен фонд в нови операции за малки и средни предприятия (МСП). Финансовата подкрепа е достигнала до 5 900 дружества и общо 126 000 работни места.

Финансирането на Банката достигна най-високото си ново от създаването си, благодарение на допълнителния ресурс от 24,4 млрд. евро, осигурен от Европейския гаранционен фонд. Фондът беше създаден през 2020 г. с подкрепата на 22 държави членки с цел подпомагане на европейската икономика по време на пандемията от КОВИД-19.

Проучване на Групата на ЕИБ показва, че през 2021 г. българските фирми са били по-оптимистично настроени в сравнение с 2020 г. По-голямата част от тях очакват увеличение на инвестициите (около 9% нетно). При големите фирми и дружествата в сектора на услугите вероятността за увеличаване на инвестициите през 2021 г. е най-голяма.

Като продължение на инвестициите на Групата на ЕИБ в страната ни, ЕИФ подписа първата по рода си в Югоизточна Европа сделка със стартиращата финансово-технологична компания CFN АД. В рамките на проведената в София пресконференция на Банката, ЕИФ и CFN подписаха споразумение, с което ще се създаде възможност за мостово финансиране в сектора на инфраструктурното строителство чрез факторинг сделки на стойност до 150 млн. евро.

Дейността на стартиращата компания е насочена към етапно и дългосрочно финансиране на МСП в България. Основната идея е да се създаде достъп на по-малките компании до финансиране чрез факторинг услуги. Освен подобряване на ликвидността на дружествата в строителния сектор на България, CFN ще стартира и процеса по дигитална трансформация и внедряване на иновативни мобилни технологии във финансирането на сектора. Това ще създаде възможност за обслужване на клиентите по изцяло дигитален процес във всеки един етап от тяхното факторингово финансиране.

Прочетено: 2244