Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души ще се изплащат само по банков път, реши парламентът. Промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които се правят чрез законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., бяха приети на второ четене със 125 гласа "за", 42 "против" и 16 "въздържал се".

Текстовете подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против", а от "БСП за България" се въздържаха. 

Първоначално се предлагаше плащанията на трудовите възнаграждения да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи и този текст не беше подкрепен от бюджетната комисия. В пленарната зала, по предложение на Венко Сабрутев (ПП-ДБ), беше прието тази мярка да важи за работодатели с повече от 100 наети лица. От задължението за плащане по банков път са освободени малките фирми и еднодневните трудови договори в селското стопанство. 

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева, приеха още депутатите по предложение на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Първоначално Министерството на финансите предлагаше този праг да е 500 лева.

Пленарната зала отхвърли предложението на Драгомир Стойнев ("БСП за България") за отпадане на целия параграф, свързан с плащанията по банков път. Колегата му Петър Кънев коментира, че предложението заплатите да се плащат само по банков път засяга единствено около 1500 предприятия, където, по думите му, едва ли нещо се изплаща по друг начин освен по банков път. „Като ги задължите да плащат само по банков път – какво? Няма да имат възможност да плащат под масата ли“, попита Кънев и добави, че това предложение е малко безсмислено. 

Цончо Ганев („Възраждане“) отбеляза, че банкоматите намаляват заради високите разходи за поддръжка. По думите му в села например около Пловдив или София няма банкомати и ПОС терминали.

Христо Проданов ("БСП за България") призова министъра на финансите да се направи и следващото усилие и да отпаднат банковите такси, които хората ще са принудени да плащат, когато ходят да си теглят заплатата. В момента така представено това предложение е в полза на банките, в никакъв случай не и в полза на работещите, коментира той.  

Според Тошко Йорданов („Има такъв народ“) предложение за изплащането на трудови възнаграждения по банка е само в услуга на рекета върху фирмите. 

Министърът на финансите Асен Василев увери, че се прави всичко възможно тази мярка наистина да е за изсветляване, а не да тежи на българските работници, особено на тези, които са на много малки заплати. Има излязла декларация на Асоциацията на банките, че членовете ѝ ще направят базисната банкова сметка да е без такса и да може да се тегли до размера на минималната работна заплата също без такса, посочи той. Говорихме и с „Борика“ във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се тегли също без такса, така че точно в малките населени места един път да има достъп до терминали, втори път – тези тегления да са без такси, добави Василев.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска тази декларация на банките да бъде узаконена с текст в бюджета. Дайте да го запишем, защото днес банките обещали, утре няма гаранции, че ще го изпълнят, призова тя. 

Министърът на финансите обясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, но за да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и теглене на собствен банкомат- (банкомат на банката, която е издала картата), трябва да се приемат още текстове, които в момента се подготвят. 

Парламентът прие да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения. Депутатите гласуваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., с които се правят промени в Закона за платежните услуги и системи.

При обсъждането на измененията в Закона за платежните услуги и системи, в рамките на второто четене на държавния бюджет, Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната - Демократична България") предложи в пленарната зала съответните текстове за отпадане на банковите такси и те бяха подкрепени от пленарната зала.  

Сабрутев обясни, че идеята е хората, които получават средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, да имат сметка, по която няма никакви банкови такси – такса обслужване и такса теглене, когато банкоматът е собственост на банката. По този начин всички притеснения, които бяха изказани в пленарна зала за вкарване на изискване на плащане на заплати по банков път, следва да отпаднат, коментира той. 

Когато по сметка за основни операции се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, реши парламентът.   

Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват горепосочените средства. Разпоредбата да не се плащат банкови такси не се прилага за теглене на суми чрез АТМ и ПОС терминал, различни от обслужващата банка, записаха в закона депутатите. Предвижда се разпоредбите да влязат в сила от 1 септември 2023 година. 

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че базовата сметка позволява да се тегли без такса на банкомати на съответната банка, в която е картата, на чужд банкомат обаче ще има такси. 

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) приветства бързата реакция и усилията на всички, които да доведат до работещ текст в полза на българските граждани.  

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната - Демократична България“ коментира, че е отлична идеята да има базова сметка, която да е освободена от такси. По думите му това въвежда нов конкурентен режим и създава възможности размерът на таксите да намалява.

Георги Свиленски („БСП за България“) възрази, че тези текстове ги е нямало в бюджета, който е внесен в парламента. Това го написаха сега колегите, благодарение на предложението на Драгомир Стойнев, на Корнелия Нинова, отбеляза той. Драгомир Стойнев коментира, че трябва да има изяснение, може би наредба от Българската народна банка, как точно ще се прилагат тези текстове, но определено това е процедура в правилната посока. 

Успехът има много родители, а пък неуспехът е сираче, коментира министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки, и припомни, че по-рано днес Корнелия Нинова е обърнала внимание, че банките може да си сменят мнението, и е предложила отпадането на таксите да се запише законодателно.

Касовите наличности над 50 000 лв. ще се декларират всяко тримесечие

Регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия и др., в случаите, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (вкл. от предоставени заеми), надхвърля 50 000 лв., декларират наличността за съответното календарно тримесечие, реши парламентът чрез промени в Закона за данъка върху добавена стойност.  

Това става в срок до края на месеца, следващ тримесечието. Поотделно се декларират данните за наличните парични средства в касите;  размера на наличните в касите вземания (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица; размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от работници, служители, лица, наети по договор за управление и контрол, и подотчетни лица.

Първият период, за който ще се декларират тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 година.

Мнозинството отхвърли идеята на финансовия министър Асен Василев, когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата. Според Василев такава мярка се прилага в Гърция, а причината да я предложи само за ресторантьорския бранш е, че той единствен запазва 9 процента ДДС.

ДПС няма да подкрепи мярката за фискалните бонове за ресторантите, но ще подкрепи за касовата наличност, заяви Йордан Цонев, който е и председател на бюджетната комисия. Не може да имаме най-ниските преки данъци в ЕС, най-ниските акцизи, едни от най-ниските осигуровки и да не дисциплинираме българския бизнес да започне да плаща, обясни той.  Ако искаме да запазим конкурентната среда, трябва да се въведат непопулярни стъпки - като деклариране на касовата наличност на 3 месеца, смята председателят на бюджетната комисия.

Депутатите не приеха предложението на „Има такъв народ“ след 31 юли т.г. ДДС за ресторантьорите да се върне на 20 процента, тъй като вече няма ковид криза.

Акцизната ставка за течност за електронна цигара, независимо дали съдържа никотин, се повишава от 0,18 лв. на 0,30 лв. за милилитър от 1 август 2023 г., прие парламентът в Закона за акцизите и данъчните складове. Ставката за заместител на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лв. за килограм от 1 август 2023 г., решиха също депутатите.

Прочетено: 3276