На 11 и 13 октомври 2023 г. се проведоха комуникационни срещи в рамките на проект Повишаване на доброволното спазване чрез внедряване на SAF T в България”, финансиран от Европейския съюз чрез Инструмент за техническа подкрепа, управляван от Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ и изпълняван от Националната агенция за приходите и „Ърнст и Янг България“ (вж. ПРЕЗЕНТАЦИЯ).

По време на събитието бяха представени заключенията от Продукт 2: Технически доклад за внедряване на Стандартен одитен файл за данъчни цели в България.

На 8 декември 2022 г. Европейската комисия предложи поредица от мерки за модернизиране и превръщане на системата на ЕС на данъка върху добавената стойност (ДДС) в по-добра работа за предприятията и по-устойчива на измами чрез възприемане и насърчаване на цифровизацията.

Предложението също така има за цел да отговори на предизвикателствата в областта на ДДС, породени от развитието на икономиката на платформите.

Държавите членки са загубили 93 милиарда евро приходи от ДДС през 2020 г. според доклада за неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС за 2022 г. Консервативните оценки сочат, че една четвърт от липсващите приходи могат да бъдат приписани пряко на измами с ДДС, свързани с търговията в рамките на ЕС. Освен това режимът на ДДС в ЕС все още може да бъде обременяващ за предприятията, особено за МСП, разрастващите се предприятия и други дружества, които извършват трансгранична дейност.

Преминаване към цифрово отчитане в реално време въз основа на електронно фактуриране за предприятия, които извършват трансгранична дейност в ЕС

Новата система въвежда цифрово отчитане в реално време за целите на ДДС въз основа на електронно фактуриране, което ще предостави на държавите членки ценна информация, от която се нуждаят, за да засилят борбата с измамите с ДДС, особено верижните измами. Преминаването към електронно фактуриране ще спомогне за намаляване на измамите с ДДС с до 11 милиарда евро годишно и ще намали административните разходи и разходите за привеждане в съответствие за търговците от ЕС с над 4,1 милиарда евро годишно през следващите десет години. Той също така гарантира, че съществуващите национални системи се сближават в целия ЕС и проправя пътя за държавите членки, които желаят да създадат национални цифрови системи за докладване за вътрешната търговия през следващите години.

Съгласно новите правила операторите на платформената икономика в тези сектори ще отговарят за събирането и превеждането на ДДС на данъчните органи, когато техните потребители не го правят, например защото са малки предприятия или индивидуален доставчик. Заедно с други пояснения това ще осигури единен подход във всички държави членки и ще допринесе за по-голяма равнопоставеност между онлайн и традиционните краткосрочни услуги за настаняване и транспорт. Тя също така ще опрости живота на МСП, които ще трябва да разбират и спазват правилата за ДДС, често в други държави членки.

Въвеждане на единна регистрация по ДДС в целия ЕС

Въз основа на вече съществуващия модел за "обслужване на едно гише с ДДС" за дружествата за онлайн пазаруване предложенията ще позволят на предприятията, които продават на потребители в друга държава членка, да се регистрират само веднъж за целите на ДДС за целия ЕС и да изпълняват задълженията си по ДДС чрез единен онлайн портал на един език. По-нататъшните мерки за подобряване на събирането на ДДС включват превръщането на "обслужването на едно гише при вноса" за някои платформи, улесняващи продажбите на потребителите в ЕС.

Правни текстове

Окончателен доклад

Информационен документ

Сродни връзки

 

 

 

Прочетено: 344