Готов ли е българският бизнес за Зеления преход и как концепцията за кръговата икономика и устойчивото развитие си проправя път в българската икономика? На 9 ноември 2023 г., от 9:00 ч., в София, Interpred-WTC ще се проведе конференцията "Зелена трансформация: Кръгова икономика и устойчиво развитие – хора, материали и бизнес модели", организирана от сп. Enterprise и Българската стопанска камара. На едно място ще се съберат представители на Министерството на околната среда и водите, Столичната община, Фонда на фондовете, Българската хранителна банка, браншови асоциации, мениджъри на компании, консултанти и др. Във фокуса на дискусиите ще бъдат теми като бизнесът с устойчиви продукти, отпадъците като ресурс, ресурсната ефективност, правната рамка и възможностите за финансиране. Подробности пред Радио София разказа съорганизаторът на събитието Надя Гогова, издател и управляващ партньор на сп. Enterprise.

По думите й в последните години бизнесът работи все повече в посока на Зеления преход. Освен това тя добави, че не малка част от малкия и среден бизнес имат устойчиви политики в тази посока. Относно това как концепцията за кръговата икономика и устойчивото развитие си проправят път в българската икономика и на какъв етап е развитието на тази устойчивост, Гогова каза:

"Тук ще започна с прилагането на принципа "замърсителят плаща сметката". В действащото национално и европейско законодателство това е един основополагащ принцип за развитието на кръговата икономика и устойчивостта. Тук е редно да кажем, че пълноценното използване на ресурсите за производство и образуването на все по-малко отпадъци е водещ принцип в това, да е ефективно и да се грижим за околната среда. И тук вече идва стремежът да намаляваме повече отпадъците и където е възможно да използваме образуваните от производството други продукти", посочи Гогова.

Тя отбеляза, че в тази посока има редица примери и всички тези теми са залегнали в законодателството:

"В Закона за управление на отпадъците има предвидени текстове за т. нар. "страничен продукт" и "краен отпадък", който стимулира търсенето на възможности за използване на потоци, които имат приложение и могат да носят добавена стойност. Това, което все още не виждаме е стимул на изпълнителите на строителни дейности на национални обекти да влагат отпадъци от преработващата промишленост - металургия, керамика... Част от законодателството за кръгова икономика е и по-широкият обхват на разширената отговорност на производителите и включването на нови групови и масово разпространени отпадъци."

Гогова отбеляза, че част от пакетът с мерки на ЕК е насочен към прехода от кръгова икономика, като двигател за глобална конкурентноспособност и устойчив икономически растеж. По този настоящ документ се явява и като част от пакета мерки на правителството на България, който е за преход към кръгова икономика на национално ниво. Страгетията е със срок на изпълнение 2022-2027 година. Тя сподели, че не малко бизнеси работят в насока намаляване на пластмасата със заложени конкретни цели.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Прочетено: 492