Днес преговарящите от Съвета и Европейския парламент постигнаха предварително политическо споразумение по предложените изменения на законодателството на ЕС относно събирането и управлението на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, което включва редица уреди като компютри, хладилници и фотоволтаични панели.

Отпадъците, генерирани от устройствата, които използваме ежедневно, нарастват с тревожно бърз темп. Постигнатото днес споразумение ще осигури необходимата правна сигурност по отношение на това кой трябва да поеме разходите за управление на тези високорискови отпадъци и да гарантира екологосъобразно третиране на отпадъците от електрическо и електронно оборудване, без прекомерна тежест за потребителите от ЕС.

Тереса Рибера Родригес, трети заместник министър-председател и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства на Испания

Целта на измененията е Директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) да бъде приведена в съответствие с решение на Съда на ЕС относно необоснованото ретроактивно прилагане на разширената отговорност на производителя по отношение на отпадъците от фотоволтаични панели, пуснати на пазара между 13 август 2005 г. и 13 август 2012 г.

Решение на Съда относно Директивата за ОЕЕО

Въпросът датира от 2012 г., когато влезе в сила новата тогава Директива за ОЕЕО, с което фотоволтаичните панели бяха включени в обхвата на предишната директива. Освен това с директивата беше въведен „отворен обхват“, считано от 15 август 2018 г., което означава, че всички продукти от електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) се считат за попадащи в обхвата, освен ако не са изрично изключени.

В решението си по дело C-181/20 от 25 януари 2022 г. Съдът на Европейския съюз обяви някои части от Директивата за ОЕЕО за частично невалидни поради необоснованото прилагане на последици с ретроактивно действие. Съдът постановява, че съгласно новата директива финансирането на разходите за събиране, третиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъците (разширена отговорност на производителя) се прилага ретроактивно за фотоволтаичните панели, пуснати на пазара, считано от 13 август 2005 г. От решението беше изведено заключението, че разширената отговорност на производителя се прилага ретроактивно и за продукти, които са били добавени в обхвата през 2018 г. Поради това Съдът приема, че новата директива може да наруши принципа на правна сигурност.

Изменения на директивата, договорени от Съвета и Парламента

С постигнатото от съзаконодателите предварително политическо споразумение се подкрепя съдържанието на първоначалното предложение на Комисията и допълнително се изясняват препратките към съответните разпоредби в Рамковата директива за отпадъците. В предложените изменения се пояснява, че:

  • разходите за управление и обезвреждане на отпадъците от фотоволтаични панели, пуснати на пазара след 13 август 2012 г., се поемат от производителя на ЕЕО
  • разширената отговорност на производителя за продукти от ЕЕО, които бяха добавени към обхвата на директивата през 2018 г., следва да се прилага за продуктите, пуснати на пазара след тази дата

Със споразумението се въвежда клауза за преразглеждане, съгласно която Комисията трябва да изготви оценка не по-късно от 2026 г. на необходимостта от преразглеждане на директивата. Ако е целесъобразно, Комисията ще трябва да представи законодателно предложение, придружено от социално-икономическа оценка и оценка на въздействието върху околната среда. В текста на споразумението се посочва, че Комисията следва също така да гарантира, че разходите за управление на ОЕЕО не се прехвърлят непропорционално върху потребителите или гражданите.

Освен това съзаконодателите се договориха периодът за транспониране на новата директива да се удължи от 12 на 18 месеца. Това е същият период на транспониране, както периодът, прилаган към момента на влизане в сила на директивата през 2012 г.

Следващи стъпки

Предварителното споразумение ще бъде представено за одобрение на представителите на държавите членки в рамките на Съвета (Корепер) и на комисията по околна среда на Парламента. Ако бъде одобрен, текстът ще трябва да бъде официално приет от двете институции след редакция от юрист-лингвистите, преди да може да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила.

Контекст

На 7 февруари 2023 г. Комисията прие предложението си за внасяне на целево изменение на Директивата за ОЕЕО.
Отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) включват широк набор от устройства като компютри, хладилници и мобилни телефони в края на жизнения им цикъл. Количеството ОЕЕО, генерирани всяка година в ЕС, нараства бързо. Сега това е един от най-бързо растящите потоци от отпадъци.

Този вид отпадъци съдържат сложна смес от материали, някои от които са опасни и могат да причинят сериозни проблеми за околната среда и здравето, ако с изхвърлените устройства не се процедира правилно. Освен това съвременните електронни уреди съдържат редки и скъпи ресурси, които могат да бъдат рециклирани, ако отпадъците се управляват ефективно.

Правилата на ЕС относно ОЕЕО имат за цел да допринесат за устойчивото производство и потребление.

Прочетено: 260