01.06.2004

Обща позиция на работодателските организации по реформата на търговската регистрация в България (м. юни 2004 г.)

Като представители на стопанските среди в България ние настояваме за решаване на проблема с търговската регистрация на стопанските субекти, която все още създава сериозни трудности за навлизането на пазара и ефективното функциониране на българските търговци. Реформирането на системата за търговска регистрация ще бъде решителна крачка към подобряването на административната среда за стопанска дейност и подобряването на конкурентноспособността на България на европейските пазари.

Считаме, че търговската регистрация трябва да бъде извършвана извън рамките на съдебната система. Основните ни аргументи са свързани с бавността на процедурата, прилагането на различни критерии при вписването от страна на различните окръжни съдилища, липсата на достатъчно прозрачност, отчетност и анализ на дейността. Извеждането на търговската регистрация извън съда ще доведе до освобождаване на висококвалифицираните съдии от несвойствени за тях функции по администриране и тяхното включване в правораздавателната дейност. Това ще допринесе и за решаването на друг сериозен проблем за стопанските среди – бавните съдебни процедури за решаване на търговските спорове. В дългосрочен план, запазването на регистрацията в рамките на съдебната система би поставило под въпрос възможността за въвеждането на единен регистър за фирмени, данъчни и статистически цели (нещо, което би представлявало несвойствена дейност за съда).

Ние подкрепяме идеята за извънсъдебна процедура на търговска регистрация. Такава процедура в най-висока степен би удовлетворила нуждите на предприемачите от бързина, единни изисквания, бърз и лесен достъп до информацията, прозрачност, обективност, възможност за контрол и отчетност. Унифицирането на изискванията и процедурата по регистрация, както и прегледът на документите, извършван от юристи в търговския регистър, ще дадат достатъчно гаранции за извършването на професионална проверка за законосъобразност на документите,  особено при по-сложните процедури на преобразуване на търговски дружества, промени в капитала, емитиране на облигации и др.

Що се отнася до институционалната форма смятаме, че българското правителство трябва да вземе бързо решение за конкретната форма на организиране на бъдещия регистър, отчитайки мнението на бизнеса, който е краен потребител на тази услуга, и спазвайки следните принципи:

§           създаване на единен национален електронен регистър за цялата страна;

§           въвеждане на административна процедура;

§           унифициране на практиката и изискванията;

§           бързина на вписването;

§           такси които не надхвърлят разходите по предоставяне на услугата;

§           прозрачност на процедурата и общодостъпност на  данните;

§           административен контрол върху дейността и възможност за отчетност;

§           анализ на дейността и непрекъснати мерки за подобряване;

§           възможност за въвеждане на единен идентификационен номер на стопанските субекти;

§           възможност за поетапно въвеждане на допълнителна данъчна,  финансова и друга информация в регистъра, с оглед нуждите на потребителите.

Смятаме, че при добра организация, дейностите по планиране на промените биха могли да бъдат завършени до края на 2004 година и сме готови да окажем подкрепа за тяхното осъществяване.

Подписана от:
БЪЛГАРСКА МЕЖДУНАРОДНА СТОПАНСКА АСОЦИАЦИЯ
БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА
БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
СЪЮЗ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ


Обща позиция на работодателските организации по реформата на търговската регистрация в България (м. юни 2004 г.)
Добави мнение