30.05.2006

Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация във връзка с някои некоректни изказвания на синдикални лидери

2006-05-30

 По повод излъчените на 27 май т.г. в новините на програма “Хоризонт” на БНР изявления на лидери на КНСБ за договорености между социалните партньори в рамките на преговорите за сключване на Пакт за икономическото и социално развитие на България до 2009 г. Асоциацията на организациите на българските работодатели

ЗАЯВЯВА:

  1. Не е договорен механизъм, според който минималната работна заплата през 2007 г. да бъде между 180 и 200 лв.

o        Минималната работна заплата в България вече достигна 49% от средната, което е по-високо съотношение, отколкото в преобладаващата част от европейските страни. Настояваме минималната работна заплата да не нараства с по-високи темпове от тези на средната работна заплата.

o        По-високи темпове на увеличение заплащането на най-нискоквалифицирания труд означава обезсмисляне на всякакви стимули за повишаване на квалификацията на работниците, която у нас все повече изостава от останалите европейски страни.

  1. Не е договорена промяна в графика за изменение на съотношението на осигурителните вноски между работодателя и работника.

o        Този график беше въведен след подписване на Национално споразумение между работодателските и синдикалните организации. Отказът на синдикатите от поетите ангажименти поставя въпроса, доколко може да се разчита на тяхната коректност и при бъдещи споразумения, включително и в Пакта за икономическо и социално развитие до 2009 г.

  1. Асоциацията на организациите на българските работодатели очаква от правителството действия, свързани със следните констатации и препоръки от мониторинговия доклад на Европейската комисия:

o        “по-умереното нарастване на минималната работна заплата следва да спомогне за запазването на ориентирано към стабилност развитие на заплатите”

o        “Почти никакъв напредък не бе постигнат в отстраняването на липсата на гъвкавост на пазара на труда и в осъвременяването на регулаторната рамка, по-специално по отношение на работното време или използването на срочни договори. Включването на допълнителни възнаграждения за трудов стаж към нормалния размер на заплащането бе забавено.”


Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация във връзка с някои некоректни изказвания на синдикални лидери
Добави мнение