14.10.2004

В изпълнение на Основните насоки, приети от VIII-то Общо  събрание, Българската Стопанска Камара провежда политика на подпомагане на промишлените отрасли и предприятия за решаване на екологичните проблеми и въвеждане на съвременни управленски системи по околна среда. Определените цели остават актуални и в краткосрочна перспектива (2004-2007 г.):

  • удовлетворяване изискванията на европейското право и международни стандарти за управление по околна среда при технологичното обновяване и подобряване на организацията и управлението в предприятията;
  • повишаване на конкурентоспособността и ефективността чрез подобряване на качеството, производителността на труда и намаляване въздействията върху ОС;
  • елиминиране на техническите (нетарифни) ограничения, свързани с екологичните изисквания за достъп до основните експортни пазари на българска продукция.

С прилагане на европейското екологично право, изискванията към индустрията стават все по-строги, все по-трудни за изпълнение и все по-скъпи, а времето за постигане на съответствие - все по-кратко. В условията на технологично изоставане, недостиг на капитал, неадекватно управление и липса на своевременна подготовка, високи производствени разходи, ниска производителност, данъчни и бюрократични тежести, нарастващи санкции за спазване екологичното законодателство и кратките срокове за съответствие, много предприятия няма да могат да се справят с договорените с ЕС срокове и изисквания. Това поставя цели стопански отрасли пред риска за скорошно преустановяване на дейността или загуба на вътрешния и международни пазари и работни места.

Като водеща  организация на индустрията и работодателите, БСК отчита сериозните предизвикателства при прилагане на нормативните изисквания и се ангажира с провеждане на следната Политика по околна среда:

І. Основен приоритет - провеждане на ефективен диалог с компетентните държавни органи за отстояване интересите на промишлеността и бизнеса. БСК ще:

1.    Отстоява пред компетентните държавни органи предприемането на мерки за:

  • либерализиране на законодателството, разрешителните режими и норми за допустими емисии при едновременно спазване на преговорните ангажименти към ЕС по Глава 22 ОС и отчитане на технологичното и финансово състояние на промишления сектор;
  • децентрализация на контрола и разрешителните режими от МОСВ към ИАОС, РИОСВ с оглед създаване възможности за ефективно административно обжалване на съответните актове и санкции, улесняване и ускоряване на процедурите и ограничаване на корупцията;
  • радикално подобряване на инвестиционния климат вкл., чрез намаляване на данъчните ставки, опростяване на данъчното законодателство, ускорена амортизация на ДМА с екологично предназначение и др.-       повишаване достъпа на бизнеса до предприсъединителните, структурните и кохезионни фондове на ЕС и Предприятието за управление на дейности за опазване на ОС към МОСВ;
  • насочване на инвестициите към проекти за постигане на нормативно съответствие, превантивни мерки и технологии, вкл. т.н. По-чисто производство, Енергийна ефективност, въвеждане на Системи за управление по околна среда - БДС/EN/ISO14001, равнопоставеност при финансиране на проекти за възстановяване - щети от стари промишлени замърсявания при всички досегашни и бъдещи приватизационни сделки;
  • осъществяване на ефективен диалог между предприятията, браншовите и регионални съюзи от една страна и местната власт и компетентните контролни органи от друга, вкл., за прилагане на поносими норми за допустими емисии и замърсяване, отчитащи състоянието на околната среда в съответните населени места и възможностите на операторите на промишлени инсталации.

2.    Взаимодейства с банковия сектор при създаването на кредитни механизми за предприятия, извършващи технологично обновяване, осигуряващо съответствие с екологичното законодателство.

3.    Подпомага компетентните държавни органи при създаването на обществено достъпни регистри за емисиите и замърсяването от промишлеността, като защитава съблюдаването на фирмената и търговска тайна на производителите, съобразно Споразумението "Търговски аспекти на правата интелектуална собственост (TRIPS)" на Световната търговска организация.

4.    Предприеме необходимата подготовка за ефективно лобиране на равнището на Европейската комисия и Парламент при приемане на новото законодателство в ЕС, като се използуват  възможностите, които осигурява членството на БСК в UNICE.

ІІ. По отношение на своите колективни и индивидуални членове - промишлени предприятия, браншови и регионални организации основен приоритет на БСК ще бъде повишаването на тяхната информираност и компетентност по действащото и бъдещо законодателство и възприемането на устойчивото развитие.

За целта БСК да:

1.    Информира и консултира браншовите и регионални съюзи, фирмените ръководства и обучава персонала на промишлените предприятия по изискванията на т.н.тежки инвестиционни директиви и законодателство по ОС -  за отпадъци и отпадъчни води, депа за отпадъци (1999/31/ЕС), за опаковките и отпадъците от опаковки (1994/62/ЕС), за замърсяването на водите с опасни вещества, качество на въздуха, търговия с емисии на парникови газове, изисквания към големите горивни инсталации, Директива 1996/61/ЕС (IPPC) за Комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването (комплексни разрешителни и подмяна на остарелите замърсяващи технологии с т.н. "Най-добри налични техники"), Директива 1996/82/ЕС SEVESO II за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и др.

2.    Подпомага въвеждането и сертифицирането на системи за управление по ОС в промишлените предприятия - БДС EN ISO 14001 и непрекъснато подобряване на резултатността спрямо ОС и постигане на нормативно съответствие от промишлените дейности и сектори.

3.    Осигурява навременна информация на ръководителите на предприятия за въвеждането на нови нормативни документи, свързани с опазване на ОС и да организира обучение на специалистите в отделни предприятия и браншове, като подпомага създаването на програми и проекти за управление по ОС.

4.    Съдейства за прилагане на устойчивото развитие на промишлеността и стратегическото фирмено планиране, вкл. на фирмени приоритети и индикатори по околна среда; изпреварваща готовност спрямо бъдещи нормативни изисквания; - поетапност на инвестициите (фазиране) според икономическата и екологична ефективност; - прилагане на алтернативни превантивни техники вместо остарели технологични решения (от т.н. тип "в края на тръбата").

14 октомври 2004 г.

                Изпълнително бюро на Българска Стопанска Камара


ПОЛИТИКА НА БСК ПО ОКОЛНА СРЕДА
Добави мнение