02.07.2014

Изх. № 02-00-38/ 02.07.2014 г.

 

ДО

Г-ЖА СВЕТЛА ПИРАЛКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО
ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ КЪМ 42-то НС

Г-Н АЛИОСМАН ИМАМОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО
КОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ТУРИЗЪМ
КЪМ КЪМ 42-то НС

Г-Н ЙОРДАН ЦОНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ КЪМ КЪМ 42-то НС

Г-ЖА ДЕНИЦА КАРАДЖОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ И КОНТРОЛ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ КЪМ 42-то НС

 

ОТНОСНО:

ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Законопроектът за тютюна и тютюневите изделия, в частта, която регламентира Национална тютюнева камара, подчинява устройството, управлението и целите на организацията на волята на законодателната власт. Такъв подход е в противоречие с Конституцията на РБ, международните актове, по които България е страна, и Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ):

  1. Свободата на сдружаване е един от основните принципи на съвременната демократична, правова държава, заложен в българската Конституция (чл. 19, чл. 44 и чл. 49).
     
  2. Съгласно ратифицираната от Република България КОНВЕНЦИЯ № 87/1948г. на Международната организация на труда (МОТ) за свободата на сдружаване:

    „(Чл. 3-5) Трудещите се и работодателите, без каквато и да е разлика и без предварително разрешение, имат правото да образуват организации по свой избор, както и да се присъединяват към тези организации при единственото условие да се съобразяват с техните устави.

    Организациите на трудещите се и на работодателите имат правото да изработват своите устави и правилници, да избират свободно своите представители, да организират управлението и дейностите си и да съставят свои програми за действие.

    Публичните власти трябва да се въздържат от каквато и да е намеса, която може да ограничи това право или да попречи на неговото законно упражняване.

    Организациите на трудещите се и на работодателите имат право да образуват и да се присъединяват към федерации и конфедерации и всяка организация, федерация или конфедерация има право да се присъединява към международни организации на трудещите се и на работодателите.”

     
  3. Съгласно ЗЮЛНЦ (чл. 2, ал. 1, чл. 3), юридическите лица с нестопанска цел свободно определят целите си и средствата за постигането им, и могат да се самоопределят като организации за осъществяване на дейност в обществена или в частна полза. Учредител, респективно - член, може да бъде всяко дееспособно физическо или юридическо лице, като членството е доброволно.


Горните принципи на свободно членство и самоопределяне са нарушени в Глава трета от предложения Законопроект за тютюна и тютюневите изделия. Те са в противоречие с принципите и нормите на българското, европейското и международното законодателство, и приемането им би довело до задълбочаване на съществуващите деформации при юридическите лица с нестопанска цел, както и до лишаването им от възможността за реален диалог и взаимодействие с органите на държавна власт.

Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес счита за принципно неправилна съществуващата тенденция сдружаването на стопанските субекти в различни сектори на икономиката, да се регламентира от отделни закони. По този начин се поставят в неравноправно положение сдруженията в различните браншове, като само за част от тях диалогът с администрацията е законово регламентиран. Освен това, съществуването на множество различни регулации създава допълнителни тежести и затруднения и за органите на изпълнителната власт при осъществяване на взаимодействие със сдруженията на бизнеса.

 


Относно проекта на Закон за тютюна и тютюневите изделия, в частта за Националната тютюнева камара
Добави мнение