25.05.2016

Изх. 03-00-18/25.05.2016 г.

Според предложените текстове на проекта за Закон за иновациите, той урежда обществените отношения, свързани с формиране и провеждане на държавната политика в областта на иновациите и определя иновационната политика на национално и регионално ниво.

За съжаление, от конкретните записи в проекта се откроява единствено предложението за създаване на Агенция за икономически растеж, която да обедини Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Такова предложение в никакъв случай не намалява административната тежест за малките и средните предприятия и не прави тяхното създаване и развитие по-високотехнологично и иновативно. В проекта на Закон не се предвиждат никакви ясни мерки за насърчаване на иновациите. Некоординираността и разпокъсаността в усилията на Агенциите за подкрепа на МСП, тяхната интернационализация и насърчаване на инвестициите, е по-скоро резултат от ниската ефективност на тяхното управление, отколкото институционална несъвместимост. За обединението на съществуващи структури към Министерството на икономиката не е необходимо да се създава нов Закон, а да се предложи решение с друг нормативен акт, ако се прецени за целесъобразно.

Задължителната оценка на въздействието, която липсва в предложените за обсъждане материали, би показала доколко планираното звено за мониторинг и оценка на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България в предлаганата нова Агенция (АИР) ще отговори на препоръка на Европейската комисия относно наличието на такава структура.

В заключение, считаме че предложението се нуждае от преценка за неговата целесъобразност и много сериозна преработка.

                                                                                                                       

С уважение,

                             Георги Шиваров

                             Заместник-председател

 


Относно проекта на Закон за иновациите
Добави мнение