13.01.2022

13.01.2022 г.

ДО

Г-Н АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ,
МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

КОПИЕ:

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

ОТНОСНО: Скок в цената на природния газ за индустрията

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Категорично протестираме индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ!

Анонсираното на пресконференция на 12 януари 2022 г. от Вас поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи. Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията.

Това ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е абсолютно забранено от европейските директиви!

Ползите от дългосрочните договори на „Булгаргаз“ трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не да се създават привилегировани касти на пазара. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес.

Социалната политика трябва да спре да бъде изпълнявана през енергийната система!

Като индустриалци настояваме да продължаваме да закупуваме природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

Намираме се в безпрецедентна обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в България, за сметка на други пазарни участници.

Как ще имаме икономика и растеж? Кой ще поеме отговорността за съсипване на индустрията?

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК
и председател на АОБР за 2022 г.,
по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и
КРИБ    


Отворено писмо на АОБР до министъра на енергетиката относно цените на природния газ
Добави мнение