29.05.2023

Изх. № 04-00-8#3 / 29.5.2023 г.

 

ДО

Г-Н ЛАЗАР ЛАЗАРОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО СОЦИАЛНИТЕ ПОЛИТИКИ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

ОТНОСНОЗаконопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, № 49-354-01-17, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛАЗАРОВ,

БСК не подкрепя предложения Проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, № 49-354-01-17, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители.

Поддържаме становището, изразено в рамките на дискусията в Комисията по осигурителни отношения към НСТС.

Мотивите ни за това са следните:

  1. Обвързването на минималната работна заплата с доплащания, обезщетения и други има доказан негативен ефект. Минималната работна заплата има друго предназначение. Преди години, след настояване на част от социалните партньори и, в частност – БСК, тази връзка беше премахната в редица закони. Категорично се противопоставяме на опитите този процес да бъде възобновен в обратна посока.
  2. Предложението следва да се разглежда като част по предложения проект за Закон да Бюджета на ДОО за 2023 г.
  3. Липсват убедителни мотиви в подкрепа на ефекта от подобно предложение. Съществува реална възможност направените предложения да имат негативно влияние за използване възможностите и потенциала на майките в условията на остър недостиг на работна сила.
  4. Решаването на проблемите за раждаемостта следва да са обект на дългосрочна национална програма.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


БСК не подкрепя проект на ЗИД на КСО, внесен от Корнелия Нинова и гр.н.пр., № 49-354-01-17
Добави мнение