24.10.2023

Изх. № 04-00-13#1/ 23.10.2023 г.

 

 

ДО

Г-ЖА МАРИЯ ГАБРИЕЛ,

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

ОТНОСНО: Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2024 г.

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ГАБРИЕЛ,

С настоящото представям становището на Българската стопанска камара във връзка с проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2024 г., който предстои да бъде разгледан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 25.10.2023 г.

Подкрепяме предложената линия на бедност за 2024 г. в размер на 526 лева. Считаме, че предложеният размер е правилно изчислен според действащото законодателство, което отговаря и на правилата на ЕС (изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“).

Надяваме се действащата нормативна методология за определяне на линията на бедност, която е съобразена с правилата на ЕС, да остане стабилна и да не се променя постоянно и конюнктурно. Това би дало сигурност на процеса на планиране на бизнеса и инвеститорите. Особено неподходящо в случая е периодично да се връщаме към стари модели на нормативна уредба, които вече са прилагани в България и, със съгласието на всички социални партньори, са променени съвсем скоро, през 2021 г.

Следва да се отчита и фактът, че от тази година обхватът на социалното подпомагане е с разширен кръг лица, които са бенефициенти по него, както и че размерът на социалните плащания е увеличен, защото те вече се изчисляват на база на линията на бедността, а не на база отпадналия гарантиран минимален доход. Това води до увеличени бюджетни разходи.

По конкретно, разширеният брой лица е, както следва:

  • За 2024 г. се предвижда да бъде осигурена финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на над 670 000 средномесечен брой лица с трайни увреждания над 18-годишна възраст;
  • По Закона за социално подпомагане се очаква да бъдат подпомогнати 54 971 лица и семейства през 2024 г.;
  • През 2024 г. се предвижда финансови помощи и средства за подкрепа на детето и семейството с цел превенция и реинтеграция, отглеждане на детето в семейство на роднини или близки или в приемно семейство да се предоставят за 4 550 деца средномесечно.

Разширената социална закрила, водеща до преки бюджетни разходи, свързани с линията на бедността, е както следва:

  1. Изплащане на еднократни добавки към пенсиите (великденски и коледни добавки) на пенсионерите, които имат пенсия или сбор от пенсиите, заедно с добавките, до размера на официалната линия на бедност;
  2. Закон за правната помощ – предоставяне на безплатна правна помощ на хора с доход до линията на бедност;
  3. Правилник за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – предоставяне на възстановителна помощ на физически лица за подпомагане възстановяването на жилищата им, засегнати от бедствие;
  4. Закон за хората с увреждания – размерът на финансовата подкрепа зависи от вида и степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност;
  5. Закон за социалното подпомагане – размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от размера на линията на бедност.
  6. В Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето критериите за достъп и размерът на отпусканите финансови помощи и средства (за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства) са обвързани с размера на линията на бедност.

В допълнение, трябва да се посочи, че прогнозите на ЕК, БНБ и МФ за следващата 2024 г. са за съществено намаляване на инфлацията, която се очаква да бъде само около 3,4 - 4,2%. Това ще позволи запазване на покупателната способност на увеличения размер на линията на бедност за 2024 г. В същото време, актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2023-2025 г. на МФ предвижда бюджетен дефицит за 2024 и 2025 г. между 3 и 3,6% от БВП, което изключва ново увеличение на бюджетните разходи, предвид целта на България да стане член на Еврозоната от 2025 г.

Предвид гореизложеното:

  1. Актуализирането на линията на бедност следва да отчита възможностите на бюджета за социално подпомагане на разширен кръг лица и увеличен размер на социалната подкрепа, свързани с измененията на относимата нормативна уредба от 2023 г.
  2. Действащата нормативна методология за определяне на линията на бедност, която е съобразена с правилата на ЕС, трябва да остане стабилна и да не се променя постоянно и конюнктурно.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


БСК подкрепя предложената линия на бедност за 2024 г.
Добави мнение