21.09.2016

На 21 септември 2016 г., в конферентната зала на Българската стопанска камара (София 1000, ул. Алабин 16-20, ет.1), ще се проведе втората Национална кръгла маса на тема: „Електрическата мобилност, част от Умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решения“.

Организатор на форума е Браншовата организация за електрическа мобилност ИКЕМ (член на БСК), в партньорство с Център за градска мобилност – София, в рамките на проект, финансиран от Фондация „Конрад Аденауер“ и Българската стопанска камара.

Събитието  е част от ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ - за устойчива градска мобилност, с национален координатор Министерство на околната среда и водите.

Официални гости ще бъдат евродепутатът Андрей Новаков, който ще представи резултатите от проекти, финансирани от ЕС по направление Електрическа мобилност, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на общините Габрово и Банско, ресорните по темата министерства, представители на българските бизнес среди, научни звена и др.

Целта е информиране и активизиране на бизнеса, централната и местни власти за ускорено навлизане и развитие на електрическата мобилност у нас – зарядна инфраструктура и транспортни средства, услуги, образование, обучение и други.

Към месец юли 2016 г. в България официално са регистрирани 173 леки електрически автомобила, 502 електрически мотоциклета и 2 електрически автобуса. Общият брой на зарядни станции за ЕПС в страната е 41. Зарядни колонки има вече в Бургас, Варна, Велико Търново, Девин, Димитровград, Добрич, Драчево (Бургаско), Дъбово (Ст. Загора), Елин Пелин, Златни пясъци (Варна), Исперих, Михалково (Смолянско), Несебър, Пловдив, Слънчев бряг, София, Стара Загора, Шумен. Спрямо първото полугодие на 2015 г., през същия период на 2016 г. е отчетен ръст на броя на електромобилите от около 35%, а на зарявните колонки – 50%.

Фондация „Конрад Аденауер“ подпомага българските общини да идентифицират общи проблеми и да налагат интересите си, в тясно сътрудничество помежду си. Развитието на електрическата мобилност е част от развитието на интелигентната мобилност, като цяло. Необходима е дългосрочна национална стратегия за модернизация на мобилността чрез намаляване на въглеродния отпечатък от автомобилния парк, промяна в неговата възрастова и технологична структура и комплексни междусекторни мерки за насърчаване на този процес.

ПРОГРАМА НА ФОРУМА

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Втора национална конференция: „Електрическата мобилност, част от Умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решения“.