Виолина Маринова – главен изпълнителен директор и председател на УС на Банка ДСК

Виолина Маринова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Банка ДСК от 2005 г. С 48-годишен професионален опит в Банка ДСК, тя олицетворява японския модел на кариерно развитие, започвайки от най-ниското стъпало, като служител „Банково обслужване“, и достигайки през всички позиции до поста Главен изпълнителен директор.

Под нейно ръководство Банка ДСК се превърна в модерна банка, безспорен лидер в банкирането на дребно и сред водещите в корпоративното банкиране, лидер по доверие и най-предпочитан от студентите работодател в България.

След сделката по придобиването на Societe General Експресбанк от Банка ДСК през 2019 г., г-жа Маринова e избрана за главен изпълнителен директор и на новата, обединена банка.

Тя е председател на Управителния съвет на фондация „Атанас Буров“ и е член на УС на БСК. Носител на множество престижни международни и национални отличия. Банков лидер и визионер, с изключителен принос за изграждането и запазването на доверието в българските финансови институции, Виолина Маринова е единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие - орден „Стара планина”, първа степен.

 

В 40-годишната история на Българска стопанска камара, Вие сте първата дама – член на Управителния съвет на Камарата. Обичайно следва въпросът как се чувствате сред толкова много мъже, но за нас е по-интересно, как според Вас, се чувстват мъжете, когато сте сред тях?

На първо място, бих искала да кажа, че за мен е чест и отговорност да бъда член на УС на БСК. А на въпроса Ви - вярвам, че в днешно време хората се определят не от пол и външност, а от личностите си качества, знания, професионални успехи и компетенции. В този смисъл, се надявам, че мъжете, с които работя, не се чувстват по-различно в мое присъствие, само поради факта, че съм жена. Познавам колегите си от УС на БСК и, заради това смятам, че всеки един от тях допринася за изграждането на именно такава равноправна и толерантна среда.

С какво БСК се отличава от останалите работодателски организации?

Самият факт, че БСК развива дейност вече четиридесет години, отговаря на въпроса Ви и показва нейния изключителен принос за подобряването на икономическия живот на страната. Според мен, Камарата не само следи за интересите на своите многобройни членове, но е и ключов партньор на държавата при определянето на икономическата и социалната политика. В този смисъл, аз вярвам, че дейността на БСК е от изключителна важност за постигане на устойчив икономически растеж в България. Като допълнение, не мога да не спомена и експертизата и стратегическата консултантска дейност на БСК, които са ключови за успешното бизнес развитие на всички нейни членове.

От позицията ми на главен изпълнителен директор на Банка ДСК, се радвам, че с БСК си сътрудничим успешно през всички тези години. Заедно работим в посока да подпомагаме развитието на бизнеса и да насърчаваме повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия. Провели сме редица съвместни инициативи, за да сме полезни както на големите компании, така и на малките и средни предприятия в страната, да поощряваме предприемачеството в България.

Вашият коментар по отношение безпрецедентната криза, породена от COVID-19?

Работата на БСК в подкрепа на бизнеса ще бъде изключително важна, защото ни предстоят редица предизвикателства, свързани със забавянето на световната икономика, породени от извънредната ситуация с разпространението на коронавируса COVID-19. Първите сигнали, за съжаление, вече са факт, спадовете и колебанията на световните борси са безпрецедентни. Затова за всички нас са особено важни координираните действия от страна на управляващи, бизнес, банки и браншови организации.

Вашето кратко пожелание за 40-годишнината на БСК към екипа и нашите членове.

Пожелавам на екипа на БСК и всички нейни членове да продължават да се развиват и да работят за българската икономика и бизнес толкова успешно, колкото са го правили през всички тези години. Предизвикателствата пред бизнеса са много, но вярвам, че заедно, ще продължим да работим за осигуряване на балансирана среда, конкурентен пазар и поощряване на предприемачеството в страната.

Дата: 20.04.2020

Прочетено: 867