Ръководство
Член на УС на БСК

Изпрати съобщение

Член на Надзорния съвет на Банка ДСК

Виолина Маринова е член на Надзорния съвет на Банка ДСК от ноември 2020 г. Преди това заема поста главен изпълнителен директор на Банка ДСК от 2005 г до 2020 г. С 48-годишен професионален опит в Банка ДСК, тя олицетворява японския модел на кариерно развитие, започвайки от най-ниското стъпало, като служител „Банково обслужване“, и достигайки през всички позиции до поста главен изпълнителен директор.

Под нейно ръководство Банка ДСК се превърна в модерна банка, безспорен лидер  в банкирането на дребно и един от най-предпочитаните от студентите работодатели в България. След сделката по придобиването на Societe Generale Експресбанк от Банка ДСК през 2019 г. г-жа Маринова e избрана за главен изпълнителен директор и на новата обединена банка и заема тази позиция до октомври 2020 г.

В продължение на повече от 15 години г-жа Маринова ръководи банката, която е лидер на българския банков пазар, финансовата институция с най-голям брой клиенти и лидер по доверие сред потребителите на финансови услуги. Под нейно ръководство банката реализира дългосрочната си стратегия за развитие и мащабна дигитална трансформация на бизнеса, и инвестира в развитието на иновативни офиси, модерни продукти и персонализирани решения за своите над 2,5 милиона клиенти, на които осигурява най-голямата клонова и банкоматна мрежа в страната, както и първокласни електронни канали за банкиране.

През  2005 г. Виолина Маринова е удостоена с престижната унгарска награда „Андраш Фай“ за изключително високите резултати, постигнати от Банка ДСК при реализиране на трансформационната програма на Банка ОТП след приватизацията през 2003 г. Тя е Председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". Носител на множество престижни международни и национални отличия. През 2013 г. Виолина Маринова е определена за „Мениджър на годината” в едноименния конкурс  на списание „Мениджър“.

Банков лидер и визионер, с изключителен принос за изграждането и запазването на доверието в българските финансови институции, през септември 2013 г. Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие - орден „Стара планина”, първа степен. През 2014 г. г-жа Маринова получи наградата „Златен кръст за заслуги към Унгария” за подкрепата на  двустранния културен обмен и в знак на признание за приноса й в популяризирането на унгарската култура в България. През 2019 г. г-жа Маринова получи признанието „Банкер на годината 2019 г.“ от финансовото издание „Банкеръ“ за забележителен растеж на бизнеса и съхранено доверие на клиентите.

Виолина Маринова е първата жена, член на УС на БСК. Избрана е от делегатите на XIV Общо събрание на БСК през 2014 г. и преизбрана през 2018 г.