23.11.2013

ТВ7, Факторът Кошлуков, 23.11.2013 г., вж. ВИДЕО
 
Икономистът Владимир Каролев, член на ръководството на НДСВ, Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара и Димитър Манолов, вицепрезидент на конфедерацията на труда "Подкрепа" дискутираха Бюджет 2014 г.
 
Каролев сподели, че в бюджета има добри и лоши страни. Важното според него е, че бяха спрени предизборните предложения на БСП за въвеждане на прогресивен данък. Важно е също, че бюджетният дефицит ще бъде по-малък, отколкото тази година, каза Каролев.
 
На свой ред Манолов коментира, че от БСП са доволни, че няма да се налага да изпълняват обещанията си. По думите му няма по-дясна партия от БСП. Той бе категоричен, че бюджетът не съдържа в себе си политики, а паническо помпане на социалните разходи. Трябва да бъдат подпомагани отговорните родители, а такива идеи в бюджета не се виждат, отбеляза Манолов.
 
Според Бранков бюджетът е доста по-реалистичен спрямо това, което се изпълнява през 2013 г. Подкрепихме бюджета, който е доста социален. Икономиката и инвеститорите се нуждаят от по-спокойна обстановка, сподели той.
 
Гостите обсъдиха и предложението на Реформаторския блок да бъде въведен необлагаем минимум чрез възстановяване на удържания данък и данъчни отстъпки само за хората с годишен облагаем доход под прага на минималната работна заплата.
 
Гостите бяха единодушни, че предложението ще доведе до увеличаване на хората, които получават минимални заплати. Те обясниха, че така десетки хиляди хора ще трябва да се наредят на опашки в НАП. Много хора ще изгубят времето си, а данъчната администрация ще бъде затрупана с още документи.
 
Относно плюсовете и минусите на плоския данък, Манолов изтъкна, че въпросът опира до това дали хората с най-малки доходи да влачат държавата на гърба си и ще бъдат ли освободени тези с най-високи доходи от този ангажимент.
 
Бранков напомни, че в момента хората с доходи над 2200 лв. заплащат по-ниски осигуровки. Трябва да се помисли в тази посока, ако търсим социална справедливост. В повечето членки на ЕС няма таван на осигуряването, отбеляза той.

Дата: 23.11.2013

Източник: ТВ7

Прочетено: 3378