25.11.2016

Димитър Бранков, Бизнес старт, 24.11.2016

Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и председател на надзорния съвет на НОИ. 

Имаме големи структурни проблеми в националното осигуряване, които няма да бъдат решени и през тази година. Най-големият проблем на социалното осигуряване е намаленият брой осигурени лица. Наблюдаваме двойно намаляване на осигурените лица в сравнение с преди 30 години. В момента един работещ у нас издържа един пенсионер, докато преди 30 години отношението е било четирима работещи за всеки пенсионер. В много страни от Централна и Източна Европа съотношението е двама или трима работещи за един пенсионер. Решението е увеличаване на заетостта, а не увеличаване на вноските. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) и председател на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) Димитър Бранков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт с водещ Йоана Николова. Той коментира темата за държавния бюджет и за бюджетите на НОИ.

Увеличаването на осигурителните вноски ще води до загуба на заетост независимо от това, че в момента имаме кардинален проблем с дефицит на работната сила. От 2008 насам работната сила у нас е намалява с 9%. Имаме дефицити в редица региони и сектори, каза Бранков.

Работодателските организации изразиха частнични различия по отношение на бюджета на НОИ. Стопанска камара подкрепи бюджета, но с много забележки. На първо място по отношение на предвиденото увеличение през следващите 2 години на  осигурителните вноски с по 1%. Да не забравяме и новия размер на минималната работна заплата, който не беше консултиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и старата тема с т.нар. три дни болнични за сметка на работодателя. Не сме съгласни и със застопоряването на реформата за инвалидните пенсии, коментира заместник-председателят на БСК.

По отношение на целия държавен бюджет Българска стопанска камара е заела негативна позиция. Вижте защо във видеото с целия коментар.

Дата: 25.11.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1928