10.01.2014

Докато работят, учениците в редица държави получават и
теоретична подготовка за това, което правят
вж. ВИДЕО
 
Обучение чрез работа e една от идеите на образователното министерство, която има за цел да осигури подготвени кадри за бизнеса. Става дума за т.нар. "дуална система", при която обучението се извършва на работното място. Така докато работи, ученикът получава и теоретична подготовка за това, което прави.

Тази система се прилага на много места по света, като най-характерна е за образователните системи на Германия, Австрия и Швейцария, обясни за NEWS7 директорът на програма "Професионално обучение" в Българската стопанска камара Даниела Симидчиева. За обучението ученикът или неговите настойници подписват договор с училището, като освен че работи и се обучава, той получава и заплащане, което може да бъде процент от заплатата, която титуляр на подобна позиция би получавал, като в последната година на обучението тази сума може да достигне 80%.

Бизнесът трябва отново да бъде въвлечен като партньор в професионалното образование и да спре да бъде страничен наблюдател в процеса, категорична беше Симидчиева. От една страна компаниите трябва да получат достъп до писането на учебници, така че програмите да са съобразени с реалната обстановка по индустрии. По думите й трябва да се предвидят и финансови облекчения за парите, които бизнесът би инвестирал в образованието.

Действащото в момента законодателство обаче не позволява такава форма на обучение и ще бъдат нужни промени, включително в Кодекса на труда.

 

Дата: 10.01.2014

Източник: News 7

Прочетено: 6349