12.02.2014

Ръководството на фирма "Куш Груп" ЕООД информира, че компанията е поставена в безпрецедентна ситуация да блокира цялото си производство. Притиснати сме от форсмажорни обстоятелства и независещи от нас причини в една изключително сложна, необяснима и фрапираща ситуация. Има реална опасност фабриките на дружеството и дъщерните фирми да спрат работа. Това ще доведе до съкращаване на 3 000 души от работните им места в регионите на Бургас и Благоевград.

Причината е свързана с блокадата на българо-турската граница и ограничаването на квотите за еднократни разрешителни за малките превозвачи. "Куш Груп" не развива транспортен бизнес, но осъществява превоз на продукцията си със собствен транспорт. Поради този факт имаме статут на дребен превозвач и работим с еднократни разрешителни, които вече са невалидни. На практика това блокира експортната и импортна дейност на компанията, която е пряко свързана с основната.

От 10 дни нашите камиони стоят блокирани от двете страни на българо-турската граница. Тези, които не могат да влязат са пълни със суровина за фабриките. Наличните количества са изчерпани и производствата на практика всеки момент ще спрат. Други камиони, които чакат за износ са пълни с готова продукция, която ние имаме ангажимент да доставим на нашите контрагенти. Поради независещи от нас причини, ние не можем да изпълним договорните си задължения. "Куш Груп" ЕООД и останалите пет дъщерни фирми имат сключени договори за износ в 37 страни със световноизвестни компании. Невъзможността да изпълним поетите ангажименти ще доведе не само до огромни неустойки, но и до едностранно анулиране на договорите. На практика това означава тотална загуба на пазари и изкуствено унищожаване на целия бизнес на компанията "Куш Груп".

Най-големият удар ще бъде оставянето без препитание на 3 000 български семейства. Всичко това ще случи, ако проблемът с блокадата на границата не бъде разрешен до 24 часа. В нашето положение са поставени още десетки фирми в страната. Взехме решение сами да обявим надвисналата заплаха, защото "Куш Груп" е сериозна компания с изграден авторитет, която винаги е подхождала с голяма отговорност към своите работници и бизнес-партньорите си.

Дата: 12.02.2014

Източник: Zona burgas

Прочетено: 3176