18.01.2017

Гръцките фермери са готови за блокади от 23 януари, заради които отново се очаква да затварят пътища и граници, включително българската.

Недоволството на фермерите расте, a правителството се опитва да води преговори, но до този момент без резултат, предаде БНР.

Опозицията настоява преди обявената дата за протести да се проведе извънредно заседание на парламента. Всички упрекват кабинета на Алексис Ципрас, че се опитва „да гаси пожари в последния момент.

Още преди месец гръцките земеделци предупредиха, че не приемат повишаването на данъците и осигуровките. Те искат също пълно обезщетение за щетите от снежната стихия.

Засега фермерите посочват само датата, на която ще бъде дадено начало на протестите, но не и конкретен план за действията им.

Не може да се предположи колко ще продължи блокадата и дали ще се стигне до пълно затваряне на пътища и граници. „Протестите са борба за оцеляване на аграрния сектор в Гърция“, се посочва в изявление на Националния съвет на протестиращите. Това предвещава пълна мобилизация на силите и дълги протести, коментират гръцките медии.

Дата: 18.01.2017

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 3709