25.02.2016

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник, ако дотогава не се намери решение на кризата. Това обяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС. Московски обясни, че ще бъдат блокирани единствено превозвачите на селскостопанска продукция, както и тези, които минават транзитно през страната ни.

Границата ще остане затворена и по време на традиционните почивните дни, когато масово българите предпочитат да почиват в южната ни съседка.

Първата блокада ще бъде от 30 април до 7 май, а втората от 15 юли до 20 август. Това пък заяви Миролюб Столарски - председател на БАСАТ. Решението за блокирането на границата е заради липсата на решение за създадената криза.

Московски обясни, че със спирането на превозвачите на селскостопанска продукция ще бъдат наказани само тези, които "предизвикват страдание на нас". Московски посочи още, че тези блокади от гръцка страна са системни от 2007 година досега. Вече са изпратени всички необходими документи към Европейския съюз, включително и към еврокомисаря по транспорта, но все още няма решение, а щетите междувременно са за десетки милиони.

Външният министър Даниел Митов посочи, че България и Гърция са преодолели през годините всякакви проблеми, наслоявани от дългогодишното ни съседство. През последните 25 години отношенията ни са пример за добросъседство и 25 недоволни фермери не могат да променят това. Необходимо е, според него, да се намерят механизми от страна на ЕС за предотвратяване на подобни кризи. Столарски посочи, че блокадата от понеделник ще бъде само на земеделска продукция, която идва от Гърция, както и за тази, която минава транзитно през България, както и през Македония. Той предупреди всички, които си правят планове да пътуват през пролетните почивни дни около Великден и Гергьовден, че ще трябва да чакат по 15 часа на границата, за да преминат. По подобие на пропуска, който са направили гръцките фермери - на 24 часа да пропускат автомобили за 5 часа. Той обаче посочи, че през почивните дни около 3 март няма да има блокада на границата за българските туристи.



Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/granitzata-moskovski-gurtziya-1499578.html#ixzz41Baj3FqI

Дата: 25.02.2016

Източник: CROSS.bg

Прочетено: 3213