17.02.2016

В експозето си пред членовете на ЕИСК г-н Данев обърна внимание върху факта, че на ниво Европейски съюз липсва необходимата правна регламентация за подобни ситуации, която спешно трябва да бъде изработена и да започне да се прилага. 

Продължаващата вече повече от месец блокада на българо-гръцката граница нанася сериозни щети на българския бизнес и е наложително европейските институции да се намесят за трайно разрешаване на проблема, който вече се превръща в рецидив, тъй като това не е първия подобен случай“. Това каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на 514-та пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК),която се провежда на 17 и 18 февруари 2016 г. в Брюксел.

В експозето си пред членовете на ЕИСК г-н Данев обърна внимание върху факта, че на ниво Европейски съюз липсва необходимата правна регламентация за подобни ситуации, която спешно трябва да бъде изработена и да започне да се прилага. Според изпълнителния председател на БСК, блокирането на гранични пунктове има не само политико-икономически, но и социални измерения, тъй като фирмите ще бъдат принудени да закриват работни места, ако продължават да търпят финансови щети.

Божидар Данев информира, че БСК е уведомила официално Европейската комисия чрез BUSINESSEUROPE за ситуацията на българо-гръцката граница. Писмото е адресирано до Лоури Евънс – генерален директор на ГД „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“. В писмо на BUSINESSEUROPE до г-жа Евънс се казва, че „гръцкият протест е незаконен и застрашава свободното движение на стоки и хора в рамките на единния пазар“.

514-та пленарна сесия на ЕИСК бе официално открита от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. В работата на сесията се включиха евродепутатът Ева Паунова, генералният секретар на BUSINESSEUROPE Маркус Бейрер, генералният секретар на ЕКП Лука Висентини, генералният секретар на Европейския младежки форум Алън Пол и съпредседателят на групата за връзка с европейските организации и мрежи на гражданското общество Кони Ройтер.

Дата: 17.02.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2421