12.05.2015

Производителите с дългосрочни договори ще бъдат компенсирани с добавка в цената Капитал

Всички производители на електроенергия, включително тези на възобновяема енергия, ТЕЦ "АES Гълъбово" и TEЦ "Контур глобал Марица-изток 3", които имат дългосрочни договори, да продават цялата си електроенергия на бъдещата енергийна борса. Това предлагат от "ЕВН България" като вариант за функционирането на напълно либерализиран пазар, който според заявките на управляващите трябва да заработи от началното на следващата годината. Това означава, че всички потребители, включително битовите, трябва да купуват по пазарно определени цени и да имат възможност да сменят доставчика си на електроенергия. "За да може да гарантираме на клиентите плавен преход към пазара, трябва да има реалистичен времеви график, а институциите да говорят в един глас, за да няма нереалистични очаквания", коментира Илина Стефанова, ръководител на отдел "Регулации и околна среда" в "ЕВН България". 

Моделът на ЕВН

Моделът, който ЕВН предлага, предвижда централите с дългосрочни договори и преференциални цени да продават на пазарна цена, която ще се формира на борсата. Отделно от тази цена те ще получат добавка, която да компенсира разликата, която трябва да се определи от регулатора. "Има механизми, чрез които непазарните договори могат да се интегрират на пазара. Очакваме енергията и финансовите ангажименти да бъдат разделени", посочи Стефанова. Средствата за заплащане на тази добавка може да се формират от приходите от продажба на въглеродни емисии, както и от статистически прехвърляния на съседни държави на преизпълнения процент производство на зелена енергия. Отделно цената - задължение на обществото, която и в момента покрива разходите за зелена енергия, когенерации и енергията на двете американски централи, ще трябва да продължи да се плаща. 

Предимството на продажбата на цялата произведена енергия чрез борсата е, че по този начин ще се осигури нейната ликвидност и адекватна пазарна цена. Борсовият пазар е и много по-прозрачен от двустранните договори и търговете, които в момента големите държавни производители на електроенергия провеждат. Пример за това са договорите, които Националната електрическа компания (НЕК) сключи за продажба на пикова енергия за цялата 2015 г. с търговци без обявен търг. "Търговете за енергия на държавните дружества са доста непредсказуеми, тъй като не е ясно кога и колко количество се търгува. Вносът също е несигурен по отношение на гарантиране на договорите. Чрез борсата продажбата на енергия ще стане сигурна и прозрачна", коментира още Стефанова.
 
А потребителите?
 
Според ЕВН всички потребители ще имат изгода да излязат на свободния пазар, тъй като цената, която ще получат там, ще бъде по-ниска от тази на доставчика от последна инстанция (в момента тя е 180 лв. за мегаватчас), от който ще бъдат принудени да се снабдяват с електричество, ако сами не изберат своя снабдител. В началото обаче с появата на малките потребители на либерализирания пазар ще са нужни много облекчени процедури, които са лесни и достъпни. Затова като първа стъпка от ЕВН предлагат да излязат първо бизнес клиентите, а след това при наличието на работеща платформа да се помисли и за излизането на битовите клиенти. 
За целта обаче ще бъде нужно да се подготви информационна кампания, която да обучи клиентите как могат да направят своя избор на либерализирания пазар.
 

 

Дата: 12.05.2015

Източник: Капитал

Прочетено: 1694