06.08.2015

Столичната община ще насърчава инвестициите и ще подпомага малкия и среден бизнес чрез откриване на специализирана агенция. Предстои тя да бъде създадена до средата на следващата година, а целта е компаниите с инвестиционни намерения в София да получават от едно място цялата информация, която ги интересува. Основните услуги, които ще предоставя агенцията, са различни видове консултантски дейности, както и даване на сертификат за инвестиции от местно значение „клас Б”.

Според представители на местния бизнес в София, отдавна има нужда от специална работа за насърчаване на инвестициите. В последния доклад на фондацията „Блумбърг” София е определена като европейският град, който за период от 10 години (от 2003 до 2013 г.) има най-бързо нарастване на БВП на глава от населението. Освен това, по данни на общината, София е с най-ниската безработица сред българските градове – 3 процента за януари тази година при 11,1 на сто средно за страната.

Предвиждаме да не правим нова административна структура, а да ползваме съществуващата отпреди двадесет години структура – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, чиято дейност по понятни причини е намаляла през последните години – казва Валя Чилова, която ще оглави новото специализирано ведомство.

Основната ни цел е да привличаме инвестиции от чужбина, но и представяне на София като атрактивна дестинация. Идеята за такава агенция съществува от 4 години. Имахме една много ползотворна обиколка в Германия, където видяхме, че повечето общини имат подобни големи агенции за инвестиции, за икономическо сътрудничество. Всяка община се грижи много внимателно за бизнеса на своя територия. Това искаме да постигнем и за София. Целта ни е да не увеличаваме данъците, а да се стремим да са повече инвестициите в нашия град. До момента нито една община в страната ни не се е възползвала от възможността, дадена от Закона за насърчаване на инвестициите. Надяваме се София скоро да започне да издава сертификати за инвеститорите с местно значение. В закона е заложена сумата, която инвеститорът трябва да вложи, за да получи съответния сертификат. Тя трябва да е от поне 1 млн. евро. Подготвяме наредба, за да определим още колко работни места трябва да създава инвеститорът в нашия град и колко години трябва да ги поддържа, за да получи сертификат за инвеститор на София – обяснява Ваня Чилова.

За да бъдат достъпни услугите, които ще предоставя агенцията, предстои да бъде открит изнесен офис. Мястото му ще е в самия център на столицата, до Софийски университет. Трябва да направим всичко възможно за привличане на чужди инвестиции в България, за връщането на доверието на чужди инвеститори, за да създават повече работни места, казва Ваня Чилова:

Очакваме да стартираме след 25 октомври т.г., тогава ще имаме новоизбран общински съвет. Намерението ни е да поканим специалисти от Българската агенция за инвестиции, те имат опит с големи инвеститори, след това в рамките на месец-два ще се преструктурира Столичната агенция за приватизация. Ще издаваме сертификати за инвеститори. Ще бъдат поканените бизнес асоциации да дадат своето мнение и по тяхна преценка да се изготвят точни критерии за издаване на съответните бизнес сертификати, споделя още Ваня Чилова.

Дата: 06.08.2015

Източник: БНР/BNR

Прочетено: 5259