10.01.2016

Планираните разходи за 2015 г. са изпълнени на 100%, приходите са леко преизпълнени

През декември 2015 г. хазната е натрупала рекорден за последните години дефицит на месечна основа - минусът в сметките на държавата е нараснал с 1.88 млрд. лв. Така, с отчетения към края на ноември дефицит от 406.4 млн. лв., бюджетната година приключва с отрицателно салдо от 2.287 млрд. лв. Ударните разходи в последния месец на годината очаквано водят и до чувствително намаление на размера на фискалния резерв.

Това показва прегледът на предварителните данни за изпълнението на бюджета към края на декември 2015 г. От числата става ясно, че хазната приключва годината с изпълнени на 100% разходи, а дефицитът е по-нисък от планираното заради леко преизпълнение на приходите.

Според предварителната прогноза на Министерството на финансите бюджетната 2015 г. е приключила с приходи в размер на 32.3 млрд. лв. при заложени след актуализацията на бюджета 31.65 млрд. лв. Преизпълнението при приходите идва както по линия на постъпленията от ЕС, така и по националния бюджет. При разходите почти няма разлика между план и изпълнение - харчовете са стигнали 34.55 млрд. лв. при заложени при актуализацията 34.52 млрд. лв. По-доброто изпълнение на приходите води и до по-нисък дефицит - в размер на 2.7% при заложени 3.3%.

Финансовото министерство все още не е предоставило информация каква част от дефицита се дължи на националния бюджет и каква част - на еврофондовете, при които се натрупаха плащания в последния момент заради приключването на стария програмен период. За сравнение към края на ноември - последния месец, за който има подробни данни, дефицитът при еврофондовете бе 324 млн. лв., а по националния бюджет - 82.5 млн. лв. Негативен принос за дефицита тази година към ноември имаха и общините, които отчетоха минус от 80.6 млн. лв. при традиционно отчитани през този месец излишъци в предходни години.

Ударните разходи през декември са се отразили и на размера на фискалния резерв, показват данните на МФ и БНБ. Към края на годината фискалният резерв, държан в БНБ, възлиза на 5.98 млрд. лв. при 8.64 млрд. лв. към края на ноември. Извън парите в БНБ резервът държи суми и в търговски банки, включително дадената ликвидна подкрепа на ПИБ. С отчитането на тези суми общият размер би стигнал 6.6 - 6.8 млрд. лв. Част от резерва са и бъдещите вземания от ЕС, но данни към края на декември за размера им няма. Впечатление тази година правят солидните излишъци към края на ноември по бюджетите на разпоредители като държавните вузове, БАН, обществените медии. При тях се отчита общ излишък от 250 млн. лв. при 85 млн. лв. за същия период на миналата година.

ОРИГИНАЛНА ПУБЛИКАЦИЯ

Дата: 10.01.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1784