20.06.2016

Проектозаконът е лобистки и противоречи на Конституцията и международното право. Негативно решение срещу законопроекта има и Комисията за защита на конкуренцията.

Във връзка с насроченото за 22 юни 2016 г. (вторник) обсъждане в парламентарната Комисия по правни въпроси на проекта на ЗИД на Закона за адвокатурата, внесен през януари 2015 г. от група народни представители, БСК потвърждава категоричната си позиция за необходимостта законопроектът да бъде оттеглен от вносителите, поради неговия откровено лобистки характер.

Нещо повече, след сигнал на БСК, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение срещу законопроекта, тъй като той "съдържа редица проблематични от гледна точка на правилата на конкуренцията правни разрешения, които могат да засегнат по неблагоприятен начин конкурентния процес на пазара на адвокатски услуги, както и да окажат вредно въздействие върху конкуренцията на други, свързани или съседни, пазари, като в крайна сметка биха довели до намаляване на благосъстоянието на потребителите на адвокатски услуги".

Решението на КЗК е взето и на база изискани и получени становища от: Министерството на правосъдието, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита на потребителите, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара на Република България, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюза на съдиите в България, Съюза на юристите в България, Асоциацията на прокурорите в България, Националния съюз на юрисконсултите, Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, Българския център за нестопанско право, Българската асоциация на консултантите по европейски програми, Български хелзинкски комитет, Българската търговско-промишлена палата, Института за пазарна икономика и Българската национална асоциация „Активни потребители“.

Сред основните аргументи на БСК срещу законопроекта са, че:

  • Проектът едновременно разширява кръга от дейности, които се извършват от лицата, упражняващи адвокатска професия, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия;
  • Част от предложените разпоредби са в противоречие с редица конституционни принципи, нормативни актове от същата степен, международни актове, по които България е страна, както и достижения на правовата държава в областта на правната сигурност и борбата с монополизма (вкл. ограничаване правото на труд и упражняване на професия, злоупотреба с монополно положение и др.);
  • Законопроектът не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката;
  • Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на лицата, упражняващи адвокатска професия, по изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри;
  • На адвокатите се възлагат дейности, които по Закона за нотариусите и нотариалната дейност могат да бъдат извършвани от нотариусите. Дублирането на дейности, предоставени със специален закон на нотариусите създава предпоставки за действия на представители на адвокатурата в условия на конфликт на интереси. Увеличава се правната несигурност, рискът от измами, кражба на фирми, засягане на имуществени права, като фактори които влияят негативно върху икономическата среда и стопанския оборот.

_______

С аргументите на КЗК можете да се запознаете ТУК.

Декларация на национално представителните работодателски
организации срещу законопроекта е публикувана ТУК.

 

Дата: 20.06.2016

Източник: БСК

Прочетено: 3667