04.04.2016

В декларация, подписана от председателите на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и КНСБ, се казва:

От публикации в пресата научаваме, че отново се организира натиск за приемане на отхвърления веднъж ЗИД на Закона за адвокатурата, внесен през 2015 г. от група народни представители.

Срещу този откровено лобистки законопроект се създаде широко обществено недоволство през 2015 г. Изобилие от аргументи бяха изложени против него от значителен брой неправителствени организации. Ясно бе дадено да се разбере, че такъв закон е неприемлив от всички възможни гледни точки.

Категоричното си отрицателно отношение по него изразиха и работодателските, и синдикалните организации, членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Показателно е решението на Комисията за защита на конкуренцията, съгласно което ЗИД на Закона за адвокатурата съдържа редица проблематични от гледна точка на правилата на конкуренцията правни разрешения, които засягат по неблагоприятен начин конкурентния процес на пазара на адвокатски услуги и оказват неблагоприятно въздействие върху други пазари, като в крайна сметка биха довели  до намаляване на благосъстоянието на потребителите на адвокатски услуги.

Предвид горното, с изненада научаваме, че определени среди от адвокатската гилдия отново настояват за движението на този законопроект, при това, след като някои от вносителите, народни представители, оттеглиха подписите си от законопроекта.

Отново настояваме вносителите да оттеглят изцяло законопроекта. Подобни аргументи, включително и срещу отделните решения, които се предлагат в него, сме изложили в становища, които бяха обект на публична дискусия, организирана в Народното събрание.

Законопроектът открито проповядва и цели монополизиране на пазара на правните услуги.

Ако и доколкото е обективно, а не субективно наложено, да бъдат правени промени в Закона за адвокатурата, предлагаме това да бъде извършено под егидата на Министерския съвет,  с активната и водеща роля на Министерството на правосъдието и други ангажирани със законопроекта министерства.


Позиция на НПРО относно проект на ЗИД на Закона за адвокатурата
Добави мнение