07.11.2017

13 хил. работници в сектора произвеждат 5% от БВП на страната, казаха работодатели при отбелязването на Деня на металурга.

Pъст на производството, инвестициите и износа за 2016 г. отчетоха представители на металургичната индустрия.

Денят на металурга се отбелязва по принцип на 5 ноември, като представители на бизнеса се събраха по този повод в софийското предприятие „Етем“ – компания, специализирана в областта на алуминиевата екструзия, производството на архитектурни системи и профили, както и на детайли за автомобилната промишленост.

„13 хил. металурзи произвеждат 5% от БВП на страната“, заяви на събитието изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той посочи, че инвестициите в отрасъла за последните години са „не по малко от 4 милиарда“.

„Днес металургията е индустрия, бизнес и наука“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че не говорим само за първична преработка, а за сложни индустриални процеси, при които голяма част от добавената стойност остава в страната като заплати и данъци.

Изпълнителният директор на „Етем“ Георгиос Менцелопулос заяви, че компанията, която има завод и в Атина, развива дейност в България от 18 години, а през 2011 г. е започнала реализацията на петгодишен инвестиционен план на стойност 60 млн. лв. В резултат са изградени нови халета и са закупени нови машини, пусната е нова линия за екструдиране на алуминий, изградени са складове, лаборатории и други съоръжения.

600 служители са заети в софийския клон на компанията, която е част от групата „Виохалко“. „Металургичната индустрия е един от стълбовете на българската икономика“, посочи още Георгиос Менцелопулос, като допълни, че инвестициите в сектора са насочени към производството на качествени изделия, които се конкурират на световно ниво.

Tой каза още, че компанията доставя детайли за автомобили Audi, Rolls-Royce, BMW, Jaguar, Land Rover и някои модели на Volkswagen.

Нейна е фасадната система на бизнес сградата Кепитъл Форт на бул. „Цариградско шосе“, като компанията ще предложи фасадно решение и на бъдещия небостъргач Скай Форт, който ще се строи в София.

Компанията, която изнася архитектурни системи в Европа, САЩ, Канада, Азия и Африка, планира да продължи инвестициите в нова производствена сграда.

През 2016 г. металурзите в България са произвели продукция за близо 7 млрд. лв., заяви Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българска стопанска камара. Експортът през същата година е на стойност 5 млрд. лв., което той определи като рекорд.

По думите му секторът е с 2,5 пъти по-висока производителност спрямо средното за преработвателната промишленост в страната, а специално цветната металургия е с пет пъти по-висока производителност.

Антон Петров посочи още, че минната индустрия осигурява половината от необходимата суровина за българската цветна металургия.

25% от промишленото енергийно потребление се дължи именно на металургията. Тя осигурява и 25 – 26% от товарите на жп транспорта, подчерта Антон Петров. Той допълни, че секторът иска гъвкаво трудово законодателство, за да е конкурентен.

 

Дата: 07.11.2017

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2222