17.05.2018

Участниците в Съвета на президентите на BusinessEurope бяха приети днес, 17 май 2018 г., от президента на РБ Румен Радев. Над 40 представители на 30 бизнес организации от цяла Европа споделиха с българския държавен глава ключовите проблеми и очаквания за развитието на европейската икономика, в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Делегацията на BusinessEurope се води от Ема Марчегалия - президент на BusinessEurope. В изказването си пред участниците в срещата г-жа Марчегалия подчерта, че предвид нарастващото международно напрежение и многото на брой важни въпроси, които трябва да се решават по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, едва ли има по-подходящо мото от „Съединението прави силата“. „Търговските войни вредят на всички, затова трябва да бъдем силни и единни срещу протекционистките тенденции в целия свят и в рамките на ЕС“, каза Ема Марчегалия.

Според нея, за да се гарантира, че Европа остава едно от най-добрите места в света за живеене и работа, тя трябва да запази своята конкурентоспособност и да укрепи способността на компаниите да се справят с глобалната конкуренция. „Необходими са икономически и социални реформи. Икономическите и социалните предизвикателства трябва да се разглеждат по съгласуван начин, като се признава, че икономическият прогрес е основата за социалното благополучие. В програмата на Българското председателство има ключови приоритети, които са от решаващо значение в това отношение“, подчерта г-жа Марчегалия.

Сред ключовите въпроси, които очакват своето решение, са укрепването на валутния и икономически съюз в ЕС, следващата многогодишна финансова рамка на съюза и ускоряване на приемането на предложенията за единния пазар, които намаляват регулаторните бариери пред бизнеса. Не на последно място, стои темата Brexit. „BusinessEurope приветства постигнатото през март т.г. политическо споразумение за преходен период след напускането на Великобритания през март 2019 г.“, каза още Ема Марчегалия и призова за ускоряване на процеса на преговори за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство в периода след 2019 г., така че да е ясна перспективата пред компаниите и гражданите.

От своя страна, президентът Румен Радев изтъкна ролята на BusinessEurope за подкрепата на малките и средните предприятия в Европа. „Животът се променя драматично и е настъпило време за дългосрочни стратегии и нови приоритети. Всяка една сфера в живота – образование, околна среда, търговия – всичко това корелира с индустрията. Затова разчитаме на подкрепата на европейския бизнес за постигането на напредък по глобалните социални и икономически перспективи“, каза президентът Радев.

На въпрос за бъдещето на Еврозоната, българският държавен глава подчерта, че това е една от най-важните теми за задълбочаването на интеграцията на България в Европейския съюз, тъй като част от единството в Европа е и единната валута. Според него, страната ни трябва да направи внимателен анализ на риска и да бъде напълно уверена в готовността си да приеме еврото и влиянието, което то ще окаже на доходите на гражданите. „Имаме нужда от целенасочена политика по този въпрос, от Вашата помощ и от сигурна банкова система“, каза още Румен Радев.

По време на срещата Ханс де Бур – президент на Конфедерация на нидерландската индустрия и работодатели, сподели впечатленията си от проведената по-рано днес среща с холандския посланик у нас, с участието на холандски компании, инвестирали в България. Той изрази общото мнение на холандските инвеститори, че средата и човешките ресурси в България стават все по-благоприятни за развиване на бизнес. В отговор българският президент подчерта, че Холандия за поредна година е Инвеститор №1 в България и благодари за отличното партньорство.

Сред обсъдените по време на срещата теми беше и Brexit. Пол Дрекслър – президент на Конфедерацията на британската индустрия, изрази очакване, че излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази негативно върху живота и трудовата реализация на 150-те хиляди български граждани, живеещи в Обединеното кралство. От своя страна, българският президент подчерта, че очаква и след Brexit партньорството между България и Великобритания да продължи, така че да не настъпят съществени промени, както за българите във Великобритания, така и за британските граждани и фирми в България.

В хода на разговора бе засегната и темата за евроазийското партньорство. В тази връзка, президентът Радев подчерта, че трябва да се използва всяка възможност за трансгранично сътрудничество, но това да става по правилата на ЕС, като от особена важност е разширяването на инфраструктурната свързаност и обмена на технологии.

__________

Съветът на президентите на BusinessEurope се провежда днес и утре в София при домакинството на БСК, която е член на организацията от 2005 г. Предстои в рамките на утрешното заседание на съвета да се проведе среща с министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която ще отговори на поставените й от страна на европейския бизнес въпроси.

BusinessEurope е най-голямата и влиятелна бизнес организация в Европа, водещ защитник на растежа и конкурентоспособността на европейско ниво, като представлява интересите на 20 милиона малки, средни и големи предприятия от целия континент. BusinessEurope е официално признат социален партньор на европейско ниво и обединява 39 бизнес организации от 34 европейски страни (вкл. нечленуващи в ЕС). Организацията е със седалище в Брюксел и активно взаимодейства с Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, както и с други заинтересовани страни в политическата общност. През 2018 г. BusinessEurope чества своята 60-годишнина. Това е най-старата и уважавана бизнес организация в Европа, основана на 8 февруари 1958 г. под името "Съюза на индустриите на европейските общности - UNICE" с цел да съпътстват политическия процес, започнат от Римските договори.

Президент на BusinessEurope от 2013 г. е Ема Марчегалия (президент на италианската бизнес организация „Конфиндустрия“). По време на срещата в София предстои да бъде избран нов председател на организацията за следващия двегодишен управленски мандат.

Във форума в София участват делегации на националните бизнес организации на Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Италия, Ирландия, Исландия, Испания, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Република Сан Марино, Словакия, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Чешката република, Швеция и Швейцария.

Сред дискутираните теми по време на форума в София са политическите и икономически перспективи в държавите-членки, приоритетите на BusinessEurope във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент, състоянието на международните търговски взаимоотношения на ЕС, с фокус върху диалога ЕС-САЩ, както и проблемите около Brexit.

____________

Вижте снимки от срещата ТУК!

Дата: 17.05.2018

Източник: БСК

Прочетено: 10413