15.06.2018

На всички лечебни заведения е казано да не връщат нито един пациент, каза за Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Григор Димитров.

 

Това, което се случи в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не говори добро за здравната система, за нейната сигурност и доверието на хората към институцията намалява все повече. Системата е подложена на кадрови дефицит, управлението на Здравната каса е често променяно, както и екипите. Това каза доц. д-р Григор Димитров, Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт“ на тв. Bloomberg, с водещ Живка Попатанасова.

Димитров посочи, че няма да има лимити и каквито и да е ограничения за лъчетерапията. "На всички лечебни заведения е казано да не връщат нито един пациент", посочи още той. 

Проблемът е, че в последите години се въведоха нови технологии, които са скъпоструващи, но бюджетът остава един и същ.

Задълженията на Здравната каса към момента са над 250 млн. лв. Тази година около 70 млн. лв. ще бъдат възстановени, но ще бъдат натрупани и нови задължения. Изплащането на тези дългове трябва да бъде най-важната задача, коментира Димитров и добави, че предстои този въпрос да се следи много сериозно от членовете на Надзорния съвет на НЗОК и да се коментира на всяко заседание.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО!

Дата: 15.06.2018

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1755