04.09.2018

Министерският съвет одобри проекти на двустранни спогодби с правителствата на Република Беларус и на Грузия за регулиране на трудовата миграция.

Съществуващите трайни тенденции за икономически растеж и за намаляване на безработицата в България предпоставят увеличено търсене на работна сила в някои икономически сектори. Сключените през 2018 г. две спогодби за регулиране на трудовата миграция с Армения и Молдова са инструмент за задоволяване потребностите на българския бизнес от работна сила, който предстои да заработи в найскоро време. Текат преговори и с Украйна.

Като нови потенциални партньори за сключване на такива спогодби са идентифицирани Беларус и Грузия. Проектите на спогодби ще послужат като основа за водене на преговори по въпросите, свързани с регулирането на заетостта на граждани на трети държави в България.

Предвижда се работниците и служителите да се ползват със същите трудови права и задължения на територията на приемащата държава, както и от еднаква защита с местните работници. Агенцията по заетостта следва да изпълнява спогодбите от страна на България.

Дата: 04.09.2018

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 2639