Дата: 24.04.2018

Източник: БНТ

Прочетено: 548

вж. ВИДЕО

Правителството, работодателите и синдикатите не постигнаха съгласие за Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и мобилност, който облекчава режима за получаване на "Синя карта". Тя позволява наемането на работна ръка от страни, които не са членки на Европейския съюз. На днешния съвет за тристранно сътрудничество КТ "Подкрепа" отново се противопостави на идеята за по-лесно наемане на работници от трети страни.

Полемика в Съвета за тристранно сътрудничество предизвика какъв е допустимият процент чуждестранни работници, които не биха застрашили правото на труд на българите. Доскоро таванът е бил 10 на сто, а сега нараства на 35 процента за малките и средните предприятия. От КТ "Подкрепа" дадоха пример.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": В последните седмици зачестиха заявките за внос на тайландски масажистки, това не е шега, това се обсъжда в Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност. Редно е да се знае колко тайландски масажистки са нужни на българската икономика.
Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: Естествено, че половината от нещата, които бяха изразени, не отговарят на истината, става въпрос само за няколко бройки масажисти, но това е друг въпрос. Въпросът е да имате заглавие - ще имате заглавие.

Извън темите на днешния тристранен съвет председателят му - вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че очаква сериозна парламентарна подкрепа за частичната отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Валери Симеонов - вицепремиер: Внесеният законопроект отговаря на очакванията на обществото и би въвел хармония и справедливост при спазването и прилагането на закона, а не лицемерие и двуличие, както е сега. Той е полезен не само за туристическия бранш, той е полезен и за непушачи като мен.

Валери Симеонов коментира, че още утре от Обединените патриоти могат да бъдат внесени няколко законопроекта за отмяна на тютюнопушенето.