01.11.2018

Представата за България в Холандия не е обективна - вашата репутация не е достатъчно видима в положителна светлина, а в главите на хората стоят клишета като „престъпност и корупция“. Това трябва да се промени, защото Вие имате всичко – красива природа, богата история и култура, прекрасни хора, интересни възможности за правене на бизнес. България е една от най-старите държави в Европа, а днес е една модерна страна, с модерна икономика и модерна нация, затова трябва да се поставите по нов начин на международната карта, трябва да станете по-видими в позитивен план.“

Това каза Н.Пр. Беа тен Тъшер – посланик на Кралство Нидерландия в България, по време на проведена днес (1 ноември 2018 г.) среща с изпълнителния председател на БСК Радосвет Радев. В срещата участваха още икономическият и търговски съветник към Посолството на Кралство Нидерландия у нас Моника Николова, както и Веселин Илиев – главен директор „Външноикономически отношения“ в БСК.

Вие сте малка, но умна нация и аз съм убедена, че имате силите и възможностите да покажете на света доброто си лице. За да е силна Европа, трябва всички да сме силни. Ние сме в едно семейство, а членовете на едно семейство трябва да се подкрепят и да си помагат. Готови сме да ви подкрепяме и да развиваме партньорства между институциите, неправителствения сектор и компаниите в двете държави, така че заедно да вървим напред“, каза още посланик Ташер и подчерта, че холандските инвеститори в България се стремят да поддържат модерен мениджмънт и модерни индустриални отношения, модерно отношение към труда и работните места. Така те допринасят по своеобразен начин за развитието на българската икономика.

За мен е удоволствие да приветствам посланика на най-големия инвеститор в България. Благодаря за доброто познаване на страната ни и за доброто отношение“, каза от своя страна Радосвет Радев и добави: „Оценката на света за България е нещо, което много ме огорчава, и една от амбициите ми е да променим това. Престъпност и корупция има навсякъде по света и не може това да се превръща в етикет за страната ни, защото ние наистина имаме какво позитивно да покажем“.

Изпълнителният председател на БСК подчерта, че Холандия е една от най-предпочитаните дестинации за българските младежи и вече имаме около 3-4 хиляди студенти в холандските университети. Според него, именно обществото на българските студенти в Холандия е носител на новия образ на България. Освен това, тези младежи имат възможност да работят, докато учат, и така усвояват културата на едни модерни индустриални отношения, започват дори да мечтаят по нов начин. „Надявам се холандското общество да започне да забелязва тези светли млади умове, но за мен като работодател е много по-важно те да се завърнат у нас, да допринесат със знанията и опита си за родната икономика“, каза Радосвет Радев.

Преди седмица имах възможността в едно интервю да похваля холандската правна система, която е много либерална по отношение на инвеститорите (т.нар. холандски сандвич). Това е един готов, работещ пример, който България може да вземе и да адаптира, защото правната рамка у нас е по-скоро агресивна спрямо бизнеса“, сподели изпълнителният председател на БСК. Той изрази съжаление, че инвестиционният климат у нас се влошава. Според него, не корупцията стои на първо място като причина за това, а основните спирачки са малкият пазар, липсващата (и като количество, и като качество) работна ръка и тежката бюрокрация.

Когато преди 30 години започнахме да развиваме пазарна икономика и да привличаме чуждестранни инвеститори, грешно заложихме на предимството „евтина работна ръка“. Така привлякохме основно инвеститори в индустрии, в които основният разход е за работни заплати, а нискодоходните инвестиции предпоставиха развитието на отрасли с ниска добавена стойност. Преди 30 години първите частни компании у нас бяха основани от хората от моето поколение, а ние носим и добрите, и лошите белези на времето преди това. На нас няма да ни стигнат силите и времето да направим подредената и красива икономика, която прилича на холандската, но нашите деца ще го направят“, каза още Радосвет Радев.

Изпълнителният председател на БСК отбеляза, че модерните индустриални отношения идват у нас с чуждестранните инвеститори. „Ние растяхме по метода „опит-грешка“, а чуждестранните инвеститори идваха с готовите протоколи на поведение. Въпреки всичко, ние, българите сме добри ученици и се учим бързо. Вярвам, че България ще става все по-желана дестинация – и за инвеститорите, и за младите хора. За това разчитаме и на подкрепата на нашите европейски партньори – критикувайте ни, посочвайте ни недостатъците, показвайте ни грешките. Само така ще можем да научим уроците си! Не пропускайте, обаче, да виждате и добрите ни страни, постиженията ни, качествата ни, защото имаме с какво да се гордеем“, каза в заключение Радосвет Радев.

В хода на разговора беше отбелязано, че Холандия е един от традиционните и важни икономически партньори на България. През 2017 г. страната е била на десето място в износа и на осмо място във вноса на България, а стокообменът възлиза на 1,8 млрд. евро. България изнася за Холандия основно биодизел, семена от слънчоглед и рапица, медикаменти и електрически съпротивления, а внасяме от Холандия телефонни апарати, медикаменти, кръвни продукти и пътнически автомобили.

За периода 1996-2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на Холандия в България възлизат на 8,1 млрд. евро, с което страната се подрежда на първо място по размер на ПЧИ в България, а основните сектори с холандски инвестиции са комуникационните технологии и далекосъобщенията, производството и търговията с горива, енергетиката и хранително-питейната индустрия. Водещите инвеститори с холандско участие у нас са „Идеал Стандарт Холдингс (БК)“-Севлиево, „НЕФ телефом България“, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Бултейл кейбъл България“ ЕАД, „Дойче лизинг България“ ЕАД, „Моторола България“ ЕАД, „Метро кеш енд кери България“ ЕООД, „Алстром Пауър България“ ЕООД и др.

Потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Холандия има в областта на туризма и селското стопанство. През последните години се отчита стабилен ръст на холандските туристи у нас, макар че между двете държави няма действащи спогодби и споразумения за сътрудничество в тази област.

Дата: 01.11.2018

Източник: БСК

Прочетено: 13884