13.11.2018

Нов колективен труден договор (КТД) подписаха синдикатите и работодателите в сферата на здравеопазването. Дали обаче директорите на болниците ще могат да го спазят, какво е положението в тях, какво очакват от новия здравен бюдежт и от новия рамков договор, попитахме д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници.

Новият колективният трудов договор няма да донесе увеличаване на заплатите на лекарите и сестрите.  За мен това е една поредна акция на синдикатите насочена срещу работниците, които са техни членове. Аз бях на срещата с подписването на КТД. Още от врата ми връчиха да подпиша един документ, в който цифрите са нереални. Хубаво, синдикатите са седнали и са си измислили едни цифри, да ги искат популистки, да настройват хората срещу нас, аз питам откъде ще дойдат парите. Работим с твърди лимити, работим с пътеки от дядо адамово време, приходите ни са твърдо и крайно ограничени, а ние ще даваме едни заплати, които целия изработен фонд няма да стигне само за тях. Откъде ще ги дадем тези заплати, ние да не сме факири - бъркаме в цилиндъра и вадим едни пари. Аз заявих, че този документ няма да го разпиша. Сестрите и лекарите ще си останат само с очакването за по-високи заплати. Просто тази работа няма как да стане. За нас това няма задължителен елемент, говоря за общинските болници. Това е нещо, което някой е договорил някъде си, решил бил и така. И при областните болници дереджето не е по-добро. Едва ли и там ще вдигнат заплатите. Вдигнеш ли заплатите, означава да фалираш дружеството. 

Продължава да виси въпросът за един договор на лекар с касата

Не спирам да се питам това кой го предложи и защо го предложи при условие, че дефицитът от кадри е страшно голям. Министър Кирил Ананиев, когато говореше за новите здравно осигурителни модели анонсира, че ще настоява един лекар да има само един договор с касата. В момента голяма част от лекарите, за да си докарват допълнителни възнаграждения работят в болнична и в доболнична помощ. И на двете места те имат имат договор с касата, ако това го спрат, ще стане така, че няма да остане лекар в провинцията. Защото докторът трябва да остане само на един договор, което ще доведе до рязко спадане на приходите му и това ще го изпрати да си потърси работа в големите градове.

Обезлюдяването на болниците в малките неселени места,

вече е започнало и нещата съвсем скоро може да излезнат извън контрол. Отделно се допусна изискването в някои КП да се направи и рентгер и скенер. Например за пациент, който влезе в болница с переферно нервна пътека. Има, няма нужда да се направи скенер, защото ако не го направя няма да се изплати пътеката. За всяко влизане на пациент в болница се изисква регентгенова снимка и на фона на лъчевото натоварване, което имат напоследък хората от многото изследвания през годините, това минава нормите за предпазването от излишното лъчево натоварване. Пациентът има право да се откаже от изследването, в този случай обаче аз трябва да го изпиша, защото няма да ми платят пътеката. От една страна ние трябва да спазваме правилата само при сериозни индикации да правим образни изследвания, които водят до лъчеви натоварвания, от друга страна те задължават да го правиш, защото няма да ти платят. Това просто го нямаше досега. Това е заложено в алгоритмите на пътеката. Ние имаме предложение по всяка една клинична пътека. Има и един член, който многократно сме поставяли на дебат. Той е свързан с това, че болниците лекуват пациенти по всички заболявания, а НЗОК плаща само за лечението на едно. Това е нещо, което, ако влезе в сила в здравеопазването ще стане пълен батак. Ние ще излезем със становище и тълкование на този член, защото прилагането му води до редица други нарушения.

Дата: 13.11.2018

Източник: clinica.bg

Прочетено: 5800