22.01.2019

Новият посланик на България в Индия - Елеонора Димитрова, посети днес БСК и разговаря с председателя на Камарата Радосвет Радев и с главния директор „Външноикономическо сътрудничество“ Веселин Илиев.

Тема на разговора бяха възможностите за активизиране на икономическите връзки между България и Индия. Бе подчертано, че статистическите данни показват почти нищожен търговски стокообмен (около 400 млн. лв./г.), който има потенциал за разширяване.

Възможностите на българските производители за удовлетворяване на количествените критерии на огромния индийски пазар са ограничени и често дори невъзможни, но има потенциални ниши, в които родната продукция може да бъде конкурентоспособна и търсена. Например, интерес може да представляват български машини за преработващата промишленост, тъй като едва 5-6% от селскостопанската продукция на Индия се преработва и хранително-вкусовата индустрия в азиатската държава предстои да се развива.

Неоползотворени са и възможностите за сътрудничество в областта на фармацията, строителството на спортни съоръжения, киноиндустрията и туризма (особено корпоративния туризъм), стана ясно още по време на днешната среща.

Посланик Димитрова отправи покана за целеви срещи с членове на БСК преди окончателното й отпътуване за Делхи, като целта на срещите ще бъде проучване на потенциалния търговски и инвеститорски интерес у нас.

Участниците в срещата се договориха за активен обмен на информация от взаимен интерес.

вж. СНИМКИ

Дата: 22.01.2019

Източник: БСК

Прочетено: 12332