04.10.2019

Нямам основание да си подавам оставката - оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след среща при премиера Борисов в МС за заплатите на медицинските сестри. На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация по повод въпроса с 50-те милиона лв. на медицинските специалисти, Ананиев заяви, че не е приятно да се обясняваш.
 
"С бюджета за следващата година сме предвидили достатъчен ресурс за заплатите на медицинските специалисти", добави Кирил Ананиев. "Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ за следващата година, е значително по-голям от този, който е сега. В това число този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.
Оттам нататък този ресурс е достатъчен", заяви още Ананиев. Той обаче подчерта, че не може да каже на всички директори на болници да дадат по 950 лв. заплата и на тези, които са в кабинет, и на тези, които са в интензивното отделение.

50 млн. лева са влезли допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки, потвърди управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев на брифинга в МС, излъчен пряко по Канал 3. Освен Кирил Ананиев, в него участва и проф. Григор Димитров, представител на БСК в Надзорния съвет на Касата.

"Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата", повтори д-р Дечев. "Тези 50 млн. лева отидоха в системата на здравеопазването", заяви д-р Дечев.

Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания, изброи от своя страна проф. Димитров.

"Първо, искам да се разбере, че с внасянето на 50 милиона лева заплатите автоматично няма как да се увеличат. Това го казвам като човек, който разбира горе-долу от финанси. Системата е такава, че заплатите се определят от свършената работа. Затова болниците с по-добре платени пътеки, получават по-големи заплати. Други, без население, без дейност, те не могат да формират по-големите заплати. Затова обърнах внимание да се помисли за общинските болници, за това ще се говори занапред", подчерта проф. Димитров. 

"Тези 50 мн. лв., които НС на Касата отблокира, отидоха за 121 пътеки, които се изпълняват от много болници в страната. Не е работата на Надзорния съвет, той трябва да се грижи за спазването на закона, да осигурява ритмично финансирането и да заплаща точно и според изискванията. Ние се ръководим от разбирането, че щом има повече средства, ще има по-големи заплати. Но пак повтарям - тези 50 милиона вече отидоха в здравеопазването", натърти професор Димитров.

"Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване в последните няколко дена за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април", каза Ананиев. 

"В редица болници тези заплати вече са достигнати, в други не са постигнати, защото няма достатъчно дейност. Иначе ресурсът ще бъде предоставен, което означава, че болниците трябва така да организират своята работа, че да заработят своя ресурс и да увеличат заплатите. Не бива да търсите уравновиловка в заплатите за различни специалности. За това има вътрешни правила, решение на ръководството на болницата и механизми за разпределяне на средствата между персонала.

Аз вече няколко пъти имах възможността да разясня какъв е точно случаят, но ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията. През месец март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. 

Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3.

След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", разясни Ананиев. По думите му, ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната.

"В резултат на което Министерски съвет намали тези средства от до 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме - заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс.

Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", допълни още министърът.

По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК. Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници", каза още Ананиев. Той обясни, че това е основната причина, поради която е направена в постановлението.

Дата: 04.10.2019

Източник: Канал 3

Прочетено: 1658