06.10.2019

"Централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг", каза в предаването "120 минути" на bTV проф. Григор Димитров - главен директор в БСК и член на Надзорния съвет на НЗОК

Централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг. Това можеше да се случи преди 32 г., когато имахме щатна таблица - когато всеки получаваше заплата според това не какво е направил, а какъв щат има и бюджет имаше за всяка болница.

Това обясни в предаването "120 минути" проф. Григор Димитров, главен директор в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

"България е държавата, която най-малко отделя публични средства за здравеопазване – само 4,4% от БВП. Германия, например, отделя 14%. Там средната осигурителна вноска е около 3800 евро, а у нас - 20-25 евро. Стремим се към холандския модел, но там 12 години са правили реформата. Всички правителства са имали една определена цел и в годините са надграждали”, коментира проф. Димитров.

В България обаче всяко правителство решава да прави нова политика.

"Нормално ли е за 19 години НЗОК да има 19 управителя? Нормално ли е за 10 години да има седем министри на здравеопазването? Нормално ли е единият министър да закрива болници, а другият – да открива? Отговорът е - липсва на политика”, на мнение е експертът.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО

Дата: 06.10.2019

Източник: bTV

Прочетено: 3041