07.10.2019

Григор Димитров, главен директор в Българска стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

ВИДЕО

Системата на здравеопазването у нас се нуждае от цялостна реформа. Не е достатъчно въвеждането само на икономически стимули, без да се измени структурата, без да се въведат регулативни механизми за управлението на публичния ресурс от Здравната каса, заяви Григор Димитров, главен директор в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Проблемите с медицинските сестри са изключително тежки и непрекъснато се задълбочават", посочи Григор Димитров.

"Когато бях зам.-министър на здравеопазването през 1994 г., техният брой бе 85 000. Сега не са повече от 26 000-27 000, т.е. намалели са почти тройно. В учебните заведения не може да се организира нормално процесът на работа. Голяма част от медицинските сестри заради ниското възнаграждение са принудени да работят в няколко болници, което, от една страна, понижава качеството на обслужването и самия лечебен процес, от друга страна", подчерта той.

"Изцяло трябва да променим моделът на националната здравна система. От години се говори, че трябва да се преразгледа броят и разположението на здравните каси".

Гостът отбеляза и че общинските болници са в изключително тежко състояние.

"Те нямат достатъчен обем от работа, но имат силни социални функции. Без тях около 2 млн. души няма да имат достъп до реално здравеопазване. Те могат да се преструктурират. Държавата, от друга страна, трябва да има социални буфери", допълни той.

"Увеличава се броят на хоспитализациите", каза още Григор Димитров.

По повод предложения нов здравноосигурителен модел гостът уточни, че проблемът е, че при сегашният недостатъчен ресурс искаме да направим няколко икономически субекта, които също имат своя издръжка, и тя ще бъде за сметка на общия ресурс, който имаме.

"Убеден съм, че ако приемем модел с надграждаща система и допълнителни фондове, които да гарантират, че няма да има плащане под масата, тогава можем да достигнем до моделите в развитите европейски страни", каза още Григор Димитров.

Дата: 07.10.2019

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1581