22.10.2019

Данните бяха представени по време на първия в България форум по роботика и автоматизация в индустрията, чийто  партньор е БСК.

Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект, показва холандско проучване. Това прави страната ни лидер в Европа и съдейства за индустриалната автоматизация.

Данните бяха представени по време на първия в България форум по роботика и автоматизация в индустрията.

Роботиката и автоматизацията са основните фактори, които ще дават конкурентните предимства на българската индустрия за в бъдеще. И родното производство вече има своите добри примери, казва Йонко Чуклев - заместник-председател на Асоциацията по роботика и автоматизация:

"Вече в България е най-бързата поточна линия в света, която прави по 6 600 бонбона в минута. Имаме завод за хладилна техника, който на ден около 4 000 хладилни уреда. Примери в производството в България има, като нас ни радва, че има и такива, които минават от компонент до готов продукт".

Най-често роботиката и автоматизацията се прилагат в сектори като хранително-вкусовата промишленост, фармацията, електрониката и автомобилните компоненти. Александър Арабаджиев от компания за производство на машини за роботизация представи една от разработките:

"Първият в България колаборативен робот, който има шест оси на пречупване, носи товар до 5 кг и има размах един метър. Може да работи на едно място с хора без да ги застрашава от нараняване.

Българските успехи в сферата на роботиката се представят днес в София по време на форума „Роботиката през погледа на бизнеса, образованието и държавата“.

Събитието е организирано от Професионалната Асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) съвместно с Изпълнителна агенция за подпомагане на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и подкрепата на Българска стопанска камара, denkstatt Bulgaria, America for Bulgaria, Trakia Economic Zone, BESCO - The Bulgarian Startup Association, Национална браншова организация ИКЕМ, DEV.BG

На форума се представят резултати от проучване за нивото на автоматизацията на българската индустрия и робоекосистемата у нас, както и нейната инфраструктура, международни партньори, инвеститори и доставчици.

Обсъждат се проблеми като достъпността на роботите и високотехнологичните машини в малките и средни предприятия, лидерството на България в сферата на роботиката и автоматизацията, а също и подготовката на кадрите в сектора.

Основна цел на организаторите е формулирането на цялостна стратегия за робосектора у нас чрез препоръки на експерти в индустрията, образованието, финансите, човешките ресурси и държавната администрация.

Дата: 22.10.2019

Източник: БНР

Прочетено: 1982