09.12.2019

Председателят на БСК Радосвет Радев се срещна с новоназначения български посланик в Република Косово Христо Гуджев.

СНИМКИ

Председателят на БСК Радосвет Радев се срещна с новоназначения български посланик в Република Косово Христо Гуджев. В срещата участва и Веселин Илиев – главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК.

Визитата на г-н Гуджев се осъществява няколко дни преди официалното му отпътуване за Косово, а целта на срещата бе обмен на информация относно възможностите за партньорство и развитие на българо-косовските икономически връзки.

Новоназначеният посланик представи своите приоритети за предстоящия мандат, сред които водещо място заема именно засилването на търговско-икономическите отношения между България и Косово.

"Ролята на посланикът е да отвори вратата за ползотворно сътрудничество между двете държави, но ролята на търговското аташе е съществена, когато искаме да развием икономическите отношения . Ще настоявам за търговско представител на България в Косово ", каза по време на срещата г-н Гуджев.

По данни на Министерство на икономиката, стокообменът за 2018 г., сравнен с 2017 г.,  отчита следната динамика:

  • ръст в стокообмена от 7.4 %;
  • ръст в износа с 10.7 %;
  • спад във вноса с 14,5 %;
  • търговското салдо остава положително за България.

Като основен фокус на стокообмена между двете държави посланикът посочи земеделските и индустриалните продукти.

Предвиждат се възможности за бизнес срещи между предприемачи, целенасочени бизнес делегации и активна работа, които да са от взаимна полза и за двете страни.

Очаква се г-н Гуджев да заеме официално поста на 13 декември 2019 г.

***

Указ № 271 за назначаване на Христо Георгиев Гуджев за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Косово със седалище в Прищина

 

Дата: 09.12.2019

Източник: БСК

Прочетено: 2413