20.07.2022

Н. Пр. Делфин Плана, временно управляващ посолството на Република Косово в София, посети Българската стопанска камара. Той бе посрещнат от зам.-председателя на БСК Мария Минчева и ръководителя на Център “Външноикономическо сътрудничество” – Веселин Илиев.

Обект на дискусия бе темата за важността на работещия тристранен социален диалог като един от стълбовете за развитие на устойчиво общество и просперираща икономика. По време на срещата бе проявен интерес от страна на Н. Пр. Делфин Плана за повече информация относно партньорствата на БСК с работодателски организации и търговски камари от балканските страни, проектната дейност и представителността на Камарата на национално и международно ниво.

БСК е единствената българска бизнес организация, член на BUSINESSEUROPE – организация на европейския бизнес от конфедеративен тип, чрез която представляваме интересите на българските предприятия и работодатели на европейско ниво. Участваме активно в работата на Международната организация на работодателите (IOE), Международната организация на труда (ILO) и Европейския икономически и социален комитет (EESC)”, каза зам.-председателя на БСК Мария Минчева, която през изминалата седмица бе определена и за зам.-председател на група 1 "Работодатели" на ЕИСК. Тя допълни, че участието в тези международни организации е от полза на членовете на БСК и им дава възможност да получават навременна информация, актуални икономически прогнози, да работят по съвместни проекти с европейски партньори и да създават устойчиви връзки с подобни на БСК бизнес организации както от Балканите, така и от целия ЕС.

Вярвам, че можем да задълбочим партньорските отношения между България и Косово и ще съм благодарен, ако можем да почерпим от опита на БСК, за да създадем работеща и независима бизнес организация като Вашата и в Косово. Силните и стабилни партньорства биха били от полза и за двете страни”, сподели Н. Пр. Делфин Плана.

На срещата бяха обсъдени още транспортните връзки, човешките ресурси и традиционно добрите търговско-икономически отношения между България и Косово с оптимизъм, че предстоят още по-добри резултати в двустранното сътрудничество. През 2021 г. стокообменът между двете страни е в размер на 114,4 млн. евро и бележи ръст от 11,4%. Търговското салдо остава положително за България и възлиза на 71,3 млн. евро.

СНИМКИ

Дата: 20.07.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1464