07.01.2020

Няма законови пречки за въвеждане на 4-дневна работна седмица.

Правителството, синдикатите и работодателите не са обсъждали въвеждането на 9-часов работен ден. Това увериха от КНСБ и от Българската стопанска камара.

В Кодекса на труда ясно е записано, че работната седмица у нас е 5-дневна и се работи по 8 часа на ден, категоричен е вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той призова да не се спекулира с идея, която не съществува, а именно увеличаване на извънредното работно време от 150 на 300 часа на година, което ще доведе до 9-часов работен ден.

ЧАВДАР ХРИСТОВ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

“Не може да се говори за 9-часов работен ден. Напротив. Обективно светът подава информация, че започват да вървят процеси на намаляване на работната седмица и на работното време през съответните дни.”

Кодексът на труда обаче е писан преди повече от 30 години, подчерта експертът в БСК Жасмина Саръиванова. Затова от камарата настояват за промяна в текстовете, така че да бъдат адекватни на изискванията на обществото и на икономиката. Те настояват за отпадане на забраната. В момента той е разрешен само в някои случаи, сред които осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии.

ЖАСМИНА САРЪИВАНОВА, ЕКСПЕРТ В БСК

“Ако примерно аз като работещ на трудов договор искам да имам някакъв допълнителен доход, моят работодател, който е съвестен, който изпълнява трудовото законодателство, той не може да ми предостави такава възможност извън предвиденото в Кодекса на труда.”

А Във Финландия вече обмислят въвеждането на 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден.

ЖАСМИНА САРЪИВАНОВА, ЕКСПЕРТ В БСК

“Има съществени разлики между държава като Финландия и много други държави (не говоря само за България), това важи и за Италия и Испания, но дори и за такива държави подобно нещо като регламент в по-широкия смисъм на думата, не може да бъде въведено.”

ЧАВДАР ХРИСТОВ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

“Тези кокичета на намалението на работното време се появяват в резултат на обективно създадена ситуация – и хората, и работодателите, т.е. и собствениците виждат, че това намаление обективно се налага.”

Вицепрезидентът на КНСБ е категоричен, че е по-добре да се работи по-малко, но пълноценно и максимално натоварено, отколкото повече, но некачествено. Жасмина Саръиванова смята, че за реализирането на тази идея няма пречки дори и в момента, стига двете страни – работник и работодател да се договорят.

репортер: СИЛВИЯ ИЧЕВА, оператор: ИВАН ИВАНОВ

Дата: 07.01.2020

Източник: TV+

Прочетено: 2321